Keto granola na śniadanie
Pora na kolejną porcję domowej, super zdrowej keto granoli. Keto granola low carb i paleo to chrupiące śniadanie. Warto nią zastąpić omlet czy naleśniki. Granola jest również w pełni wegetariańska, a nawet wegańska. Najlepiej smakuje z jogurtem i uwaga można wybrać jogurt wegański lub po prostu skusić się na bitą śmietankę kokosową.
Granola jest pyszna i pożywna, a co najważniejsze można ją skomponować według własnego uznania. Co prawda dieta ketogeniczna nie jest dietą wegetariańską czy wegańską ale granola w dodatku z roślinnym jogurtem wprowadza bezmięsne urozmaicenie. Czasami nawet na diecie ketogenicznej warto schrupać coś bezmięsnego. Keto granola jest taką alternatywą.
Keto granola bogatym źródłem tłuszczów i mikroelementów
Granola świetnie pasuje nie tylko na śniadanie ale również w postaci przekąski. Można nią posypać koktajl czy dodać do smoothie bowl. Wbrew pozorom jest to bardzo sycące danie, ponieważ większość makroelementów stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe. Oczywiście do produkcji granoli najlepiej wybrać orzechy niskowęglowodanowe takie jak włoskie, brazylijskie, laskowe czy pekan.
Dodatkowo można ją wzbogacić o nasiona, a te na ogół zawierają bardzo mało węglowodanów. Poza tym granolę można przyprawić cynamonem, kardamonem, kurkumą lub chili. Granolę można upiec „na słodko” z dodatkiem niskowęglowodanowego syropu z błonnika lub wytrawnie, czyli granolę z parmezanem.
Keto granola to zdrowa żywność bezglutenowa oparta o roślinne produkty wysokiej jakości. Przygotowanie domowej, a co najważniejsze keto granoli jest bardzo łatwe. Przepis można urozmaicić i np. słonecznik zastąpić pestkami dyni, a zamiast orzechów użyć migdały.
Keto granola low carb i paleo
20 porcji
Składniki
50 g włoskich orzechów
150 g brazylijskich orzechów
50 g laskowych orzechów
150 g pestek słonecznika
50 g nasion babki płesznik
150 g orzechów pekan
3 łyżki syropu z błonnika
50 g kokosowego oleju
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie
Orzechy pokroić grubo. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Dodać nasiona, przyprawy i sól. Rozpuszczony olej kokosowy wymieszać z syropem z błonnika i polać granolę. Wymieszać i wstawić do nagrzanego na 150ºC piekarnika. Piec przez 25 minut. Ostudzoną granolę przełożyć do szklanego naczynia z przykrywką. Przechowywać w ciemnym miejscu. Jeść z jogurtem lub śmietanką kokosową.
Wartość energetyczna 1 porcji granoli bez dodatków 240 kcal
Tłuszcze – 22 g
Białko – 4,9 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 6,3 g