Strona głównaPrzepisyŚniadanieKeto granola lowcarb i paleo

Keto granola lowcarb i paleo

Keto granola na śniadanie

Pora na kolejną porcję domowej, super zdrowej keto granoli. Keto granola low carb i paleo to chrupiące śniadanie. Warto nią zastąpić omlet czy naleśniki. Granola jest również w pełni wegetariańska, a nawet wegańska. Najlepiej smakuje z jogurtem i uwaga można wybrać jogurt wegański lub po prostu skusić się na bitą śmietankę kokosową.

Granola jest pyszna i pożywna, a co najważniejsze można ją skomponować według własnego uznania. Co prawda dieta ketogeniczna nie jest dietą wegetariańską czy wegańską ale granola w dodatku z roślinnym jogurtem wprowadza bezmięsne urozmaicenie. Czasami nawet na diecie ketogenicznej warto schrupać coś bezmięsnego. Keto granola jest taką alternatywą.

Keto granola bogatym źródłem tłuszczów i mikroelementów

Granola świetnie pasuje nie tylko na śniadanie ale również w postaci przekąski. Można nią posypać koktajl czy dodać do smoothie bowl. Wbrew pozorom jest to bardzo sycące danie, ponieważ większość makroelementów stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe. Oczywiście do produkcji granoli najlepiej wybrać orzechy niskowęglowodanowe takie jak włoskie, brazylijskie, laskowe czy pekan.

Dodatkowo można ją wzbogacić o nasiona, a te na ogół  zawierają bardzo mało węglowodanów. Poza tym granolę można przyprawić cynamonem,  kardamonem, kurkumą lub chili. Granolę można upiec „na słodko” z dodatkiem niskowęglowodanowego syropu z błonnika lub wytrawnie, czyli granolę z parmezanem.

Keto granola to zdrowa żywność bezglutenowa oparta o roślinne produkty wysokiej jakości. Przygotowanie domowej, a co najważniejsze keto granoli jest bardzo łatwe. Przepis można urozmaicić i np. słonecznik zastąpić pestkami dyni, a zamiast orzechów użyć migdały.

ketogranolalowcarb_paleo_dieta_odchudzanie

Keto granola low carb i paleo

20 porcji

Składniki

50 g włoskich orzechów

150 g brazylijskich orzechów

50 g laskowych orzechów

150 g pestek słonecznika

50 g nasion babki płesznik

150 g orzechów pekan

3 łyżki syropu z błonnika

50 g kokosowego oleju

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

Orzechy pokroić grubo. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Dodać nasiona, przyprawy i sól. Rozpuszczony olej kokosowy wymieszać z syropem z błonnika i polać granolę. Wymieszać i wstawić do nagrzanego na 150ºC piekarnika. Piec przez 25 minut. Ostudzoną granolę przełożyć do szklanego naczynia z przykrywką. Przechowywać w ciemnym miejscu. Jeść z jogurtem lub śmietanką kokosową.

Wartość energetyczna 1 porcji granoli bez dodatków 240 kcal

Tłuszcze – 22 g

Białko – 4,9 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 6,3 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru