Keto granola lowcarb i paleo

0
229
granola_dietaketogeniczna_odchudzanie_lchfdieta

Keto granola na śniadanie

Pora na kolejną porcję domowej, super zdrowej keto granoli. Keto granola low carb i paleo to chrupiące śniadanie. Warto nią zastąpić omlet czy naleśniki. Granola jest również w pełni wegetariańska, a nawet wegańska. Najlepiej smakuje z jogurtem i uwaga można wybrać jogurt wegański lub po prostu skusić się na bitą śmietankę kokosową.

Granola jest pyszna i pożywna, a co najważniejsze można ją skomponować według własnego uznania. Co prawda dieta ketogeniczna nie jest dietą wegetariańską czy wegańską ale granola w dodatku z roślinnym jogurtem wprowadza bezmięsne urozmaicenie. Czasami nawet na diecie ketogenicznej warto schrupać coś bezmięsnego. Keto granola jest taką alternatywą.

Keto granola bogatym źródłem tłuszczów i mikroelementów

Granola świetnie pasuje nie tylko na śniadanie ale również w postaci przekąski. Można nią posypać koktajl czy dodać do smoothie bowl. Wbrew pozorom jest to bardzo sycące danie, ponieważ większość makroelementów stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe. Oczywiście do produkcji granoli najlepiej wybrać orzechy niskowęglowodanowe takie jak włoskie, brazylijskie, laskowe czy pekan.

Dodatkowo można ją wzbogacić o nasiona, a te na ogół  zawierają bardzo mało węglowodanów. Poza tym granolę można przyprawić cynamonem,  kardamonem, kurkumą lub chili. Granolę można upiec „na słodko” z dodatkiem niskowęglowodanowego syropu z błonnika lub wytrawnie, czyli granolę z parmezanem.

Keto granola to zdrowa żywność bezglutenowa oparta o roślinne produkty wysokiej jakości. Przygotowanie domowej, a co najważniejsze keto granoli jest bardzo łatwe. Przepis można urozmaicić i np. słonecznik zastąpić pestkami dyni, a zamiast orzechów użyć migdały.

ketogranolalowcarb_paleo_dieta_odchudzanie

Keto granola low carb i paleo

20 porcji

Składniki

50 g włoskich orzechów

150 g brazylijskich orzechów

50 g laskowych orzechów

150 g pestek słonecznika

50 g nasion babki płesznik

150 g orzechów pekan

3 łyżki syropu z błonnika

50 g kokosowego oleju

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

Orzechy pokroić grubo. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Dodać nasiona, przyprawy i sól. Rozpuszczony olej kokosowy wymieszać z syropem z błonnika i polać granolę. Wymieszać i wstawić do nagrzanego na 150ºC piekarnika. Piec przez 25 minut. Ostudzoną granolę przełożyć do szklanego naczynia z przykrywką. Przechowywać w ciemnym miejscu. Jeść z jogurtem lub śmietanką kokosową.

Wartość energetyczna 1 porcji granoli bez dodatków 240 kcal

Tłuszcze – 22 g

Białko – 4,9 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 6,3 g

 

 

dieta lchf specjalista