Keto kaszka na śniadanie bez glutenu i bez cukru. Keto kaszka to kaszka z nasionami ugotowana na migdałowym mleku. Oczywiście migdałowe mleko można zastąpić innym roślinnym mlekiem np. mlekiem kokosowym. Smak kaszki zależy w dużej mierze od wybranych nasion i oczywiście mleka. Kaszkę można również ugotować z z dodatkiem migdałowej mąki jak w tej wersji.
Keto kaszka z nasionami
1 porcja
Składniki:
200 ml migdałowego mleka
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżka nasion słonecznika
szczypta soli do smaku
cynamon do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka owoców niskowęglowodanowych
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 2 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Jeść kaszkę posypaną cynamonem i z łyżką owoców.
Wartość energetyczna w 458 kcal
Tłuszcze – 42 g
Białko – 9,3 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 7,4 g