Keto kokosanki bez cukru

keto kokosanki lchfdieta odchudzanie

Keto kokosanki, to kokosanki które zawierają bardzo mało węglowodanów dzięki zamianie cukru na erytrytol i syrop z błonnika. Aby wzbogacić keto kokosanki w tłuszcz dodałam masło, śmietankę i mąkę kokosową. Te ciasteczka są przepyszne. Głównym ich atutem jest też fakt, że są bardzo sycące. Kokosowe wiórki trzeba też dobrze pogryź. Jedząc więc ciastko długo i dokładnie przeżuwając poczujecie się na pewno syci, a ochota na słodkie minie szybko.

Z tej porcji wychodzi 30 ciasteczek, które można przechowywać w blaszanym pudełku, szczelnie zamkniętym. Ciasta zachowują przez to świeżość i można się nimi cieszyć przez długi czas. Jeśli najdzie Was ochota na słodkie to takie ciasteczka warto mieć pod ręką. Są niskowęglowodanowe, zawierają sporo tłuszczu i błonnika.

Mąka kokosowa

Uczulam Was na mąkę kokosową. Jest wiele rodzajów mąki kokosowej, a ostatnio zauważyłam taki produkt w wersji odtłuszczonej. Taka mąka nie nadaje się w diecie lchf. Trzeba zawsze wybierać pełnotłuszczowe produkty. Dobra mąka kokosowa zawiera  najmniej 17% tłuszczu i praktycznie tyle samo węglowodanów. Poza tym pełnotłuszczowa mąka kokosowa nie jest tak mocno sucha jak jej odtłuszczony wariant. Dzięki dodatkowi pełnotłuszczowej mąki kokosowej do keto kokosanek stają się one mniej kruche i bardzo aromatyczne.

Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe są naturalnie słodkie, ale też można natrafić na takie, które są dosładzane cukrem. Dlatego czytajcie dokładnie deklarację składników. Wiórki kokosowe są bardzo bogate w błonnik. To one, syrop z błonnika i mąka kokosowa sprawiają, że ciastka zawierają sporo błonnika. Na jedno ciastko przypada prawie 4 g błonnika.

Erytrytol czy syrop z błonnika?

Osobiście nie przesadzam z erytrytolem w moich keto wypiekach. Wolę go ograniczyć na korzyść syropu z błonnika, który według mnie jest smaczniejszy. Erytrytol ma nieco metaliczny smak i w jamie ustnej daje „efekt chłodzenia”.

keto kokosanki mąka kokosowa dieta niskowęglowodanowa lchf dieta

Keto kokosanki

24 ciastka

Składniki

220 g wiórków kokosowych, niesłodzonych

1 łyżka mąki kokosowej

60 g masła

50 g erytrytolu

50 ml syropu z błonnika

1 łyżka śmietanki, 36% tł.

2 jajka

1 białko

Nastawić piekarnik na 180ºC. Masło rozpuścić. Dodać syrop z błonnika, erytrytol, śmietankę i dokładnie wymieszać. Wiórki wymieszać z mąką i dodać do mokrych składników. Wbić dwa jajka, ubić białko na sztywno i wymieszać z resztą składników. Formować małe ciastka o wadze 20 g. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut. Upieczone kokosanki ostudzić. Przestudzone kokosanki kruszą się mniej.

Wartość energetyczna 1 sztuki 92 kcal

Tłuszcze –  8,6 g

Białko – 1,5 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik-  3,8g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here