Świąteczne przepisy w wersji keto

keto_krokiety_swieta_lchfdieta_kupdiete



Święta już tuż, tuż. Mam dla Was dzisiaj przepis na keto krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety są pyszne! Nie różnią się niczym od tradycyjnych poza naleśnikami, które oczywiście są bez mąki.

Smażenie naleśników bez mąki wymaga wprawy. Generalnie smażę cienkie naleśniki i małe aby było mi łatwiej je wyjąć z patelni. Ciasto na naleśniki przyrządzam na kilka sposobów. Do naleśników na słodko korzystam z przepisu na ciasto naleśnikowe z dodatkiem kokosowej mąki. Z tego przepisu zrobiłam też krokiety z mięsem.

Krokiety z kapustą i grzybami zrobiłam z ciasta naleśnikowe, na które składają się jedynie jajka, zmielony  łuski babki płesznik i migdałowe mleko. Chciałam aby ciasto było jak najbardziej neutralne w smaku.

keto krokiet z kapustą przepisy lchf dieta

Keto krokiety z kapustą

8 krokietów

Składniki

jajka

300 ml migdałowego mleka

1 łyżka zmielonych łusek babki płesznik , błonnik

0, 5 łyżeczki soli

2 łyżki masła

 Nadzienie z kapusty i grzybów

250 g pieczarek

300 g kiszonej kapusty

30 g masła

1 cebula

10 g suszonych grzybów

Sól i czarny pieprz do smaku

1 jajko i 50 g mąki migdałowej do panierowania

tłuszcz do smażenia, masło lub kokosowy olej

Przygotowanie

Jajka zmiksować z błonnikiem, migdałowym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto powinno być jak kluska ale lejące. Rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy na gorącą patelnię i równomiernie rozprowadzić ciasto za pomocą silikonowego pędzelka. Smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Z tej porcji wychodzi 8 naleśników o średnicy 20 cm.

Przygotować nadzienie. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i pokroić w drobną kostkę wraz z cebulą. Pokroić pieczarki i prażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Do pieczarek dodać cebulę i suszone grzyby. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (można obgotować lub opłukać zimną wodą i odcisnąć). Doprawić nadzienie solą i pieprzem. Smażyć przez 10 minut.

Podzielić nadzienie na naleśniki i formować rulon zawijając boki do środka. Rozmącić jajko. Maczać rulony w jajku, a następnie w mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeść na ciepło. Krokiety można zamrozić.

Wartość energetyczna jednego krokieta 172 kcal

Tłuszcze – 14 g

Białko – 8,0 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 3,0 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here