Strona główna Przepisy Obiadokolacja Kurczak z pesto i brukselką – keto i bezglutenowo

Kurczak z pesto i brukselką – keto i bezglutenowo

0
Kurczak z pesto i brukselką – keto i bezglutenowo

Jak zrobić keto danie bez najmniejszego wysiłku? Wystarczy wszystkie niskowęglowodanowe składniki wrzucić na brytfankę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40 minutach soczysty i aromatyczny keto kurczak z pesto i brukselką jest gotowy.

Do kurczaka można wybrać dowolne pesto, ale po co kupować skoro szybko i łatwo można zmiksować domowe pesto. Kurczaka można zamarynować w pesto i upiec z brukselką, japońskim bakłażanem i czosnkiem w piekarniku. Takie jednogarnkowe keto danie!

Pesto to pyszny sos na zimno. Jednakże smak i świeżość pesto poczujemy dopiero, kiedy podamy go jako przystawkę do kurczaka.

Mało tego wszystkie witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy, migdałów i jarmużu to niesamowity zastrzyk dla zdrowia. Naprawdę warto poświęcić parę minut i zrobić wyśmienite domowe pesto.

keto kurczak z pesto

Keto kurczak z warzywami można również przyrządzić na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Jest to danie, które po prostu da się lubić. Brukselka, pałki z kurczaka, aromatyczne pesto, a do tego jeszcze lekko pieprzna rukola… To jest naprawdę szybki sposób na prosty i smaczny keto obiad. To jest po prosty zdrowy obiad!

Keto kurczak z pesto

3 porcje

Składniki

9 pałek z kurczaka, mięsistych

2 łyżki słodkiej papryki  w proszku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1½ łyżeczki soli lub wedle smaku

4 łyżki oliwy

450 g brukselki

1 czosnek solo

100 ml pesto z jarmużu, tutaj przepis

50 g rukoli

300 g japońskich bakłażanów

Przygotowanie

Pałki z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką. Nastawić piekarnik na 175ºC. Wymieszać i odstawić do marynowania na 3 minut. Brukselkę oczyścić, czosnek przekroić na pół. Bakłażany pokroić w słupki o wysokości 3m. Wymieszać warzywa z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, obłożyć warzywami i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Upieczone danie posypać rukolą. Na każdą porcję kurczaka położyć po łyżce pesto.

Wartość energetyczna całego pesto 771 kcal

Tłuszcz – 47,5 g

Białko – 67,4 g

Węglowodany – 11,3 g

Błonnik – 11 g

 

 

Poprzedni artykuł Brokułowe kotlety w wersji niskowęglowodanowej
Następny artykuł 10 faktów o tkance tłuszczowej
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj