Keto muffinki z dyni – low carb, paleo, bez glutenu

0
428
ketomuffinki_dynia_dieta_lchf_odchudzanie

Od kilku dni na blogu pojawiają się przepisy z dyni. Dzisiaj zapraszam na keto muffinki z dyni. Nie w sposób oprzeć się tym pysznym słodkim wypiekom, które można jeść bez wyrzutu sumienia. Poza tym fajnie jest gotować czy wypiekać sezonowo. Jesień to wiadomo pora dynię. dynia sprawdza się w diecie ketogenicznej zarówno wytrawnie jak i w słodkiej odsłonie.

Jeśli wolicie wytrawne przepisy z dyni to polecam krem z dyni lub sałatkę z pieczonej dyni. Dla smakoszy słodkich wypieków zalecam koniecznie wypróbować przepis na keto muffinki z dyni, które są również paleo i bez glutenu.

Słodkości z dyni mają wspaniały kolor, a jeśli dodamy do nich korzennej przyprawy to wyglądają niemalże jak czekoladowe. Do wypieku muffinek wybrałam mąkę orzechową ze zmielonych orzechów laskowych. Stosuję ją na przemian z mąką migdałową. Ma ona intensywny smak orzechów, który świetnie pasuje w połączeniu z korzenną przyprawą.

Dyniowe muffinki są świetne

Ciasta, muffinki i placki – w tych przepisach dynia świetnie się sprawdza. Wypieki są wilgotne, mają piękny kolor i co najważniejsze są niskowęglowodanowe. Nawet czekoladowe ganache nie jest w stanie zmienić faktu, że keto muffinki z dyni są naprawdę bez cukru, bez mąki i naprawdę niskowęglowodanowe.

Dieta lchf to dieta dla osób, które lubią słodkości. Na tej diecie można je jeść o każdej porze, nie tylko na deser. Jak dla mnie taki jeden muffinek świetnie smakuje na śniadanie.

keto dyniowe muffinki przepisy na odchudzanie lchf dieta

Keto muffinki z dyni

9 sztuk

Składniki

150 g zmielonych orzechów laskowych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g dyniowego puree

30 ml koncentratu jabłkowego niesłodzonego

2 łyżki kokosowej mąki

60 g  kokosowego oleju

2 jajka

30 g erytrytolu

4 msk syropu z błonnika

2 łyżeczki korzennej przyprawy

Szczypta soli

Keto polewa czekoladowa

30 g masła

2 łyżki śmietanki, 36%

30 g kakao

3 łyżki syropu z błonnika

2 łyżki erytrytolu

20 g orzechów laskowych do posypania

Przygotowanie

Do miski wsypać odważoną mąkę orzechową, mąkę kokosową, przyprawę korzenną oraz sodę do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka z puree z dyni, rozpuszczony olej kokosowy i sól. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia. Formę muffinkową wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Nastawić piekarnik na 180°C. Wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Wymieszać składniki na polewę czekoladową. Posmarować muffinki polewą i oprósz pokrojonymi orzechami.

Wartość energetyczna jednej porcji  289 kcal

Tłuszcz –  25 g

Białko – 6,0 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 15 g

dieta lchf specjalista