Orzechowa granola to proste keto musli, które zawiera niewiele węglowodanów. Do granoli należy wybrać orzechy i nasiona, które mają jak najmniej węglowodanów. Migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika czy siemię lniane są idealne do keto musli. Oczywiście w tak zdrowym i pysznym keto musli nie może zabraknąć tłuszczu. Najlepiej użyć kokosowego oleju. Granola powinna tworzyć drobne grudki, więc warto jeszcze dodać syropu z błonnika.
Najlepiej przyrządzić granolę w dużej porcji i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i w ciemności. Orzechową granolę przygotowaną według wskazówek zawartych w przepisie poniżej można przechowywać w suchym miejscu do miesiąca. Keto granola świetnie pasuje z migdałowym mlekiem. Jeśli wolicie tłuściejsze mleko spróbujcie granolę z kokosowym mlekiem.
Keto granola czy keto musli? W kuchni ketogenicznej keto granola i keto musli oznacza to samo. Keto granola czy keto musli nie zawierają zbożowych płatków i suszonych owoców. Orzechy , nasiona, kakao czy tłuszcze to podstawowe wysokotłuszczowe składniki w granoli. Poza tym granolę można doprawić cynamonem, kardamonem lub wanilią.
Keto musli
ok.1 l
Składniki
150 g całych migdałów ze skórką
150 g orzechów pekan
150 g orzechów brazylijskich
50 g orzechów włoskich
150 g nasion słonecznika
50 g nasion babki płesznik
50 g kokosowego tłuszczu
2 łyżki syropu z błonnika
¼ łyżeczki soli
1 łyżka cynamonu lub 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, opcjonalnie
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 140ºC. Orzechy umieścić w malakserze i grubo posiekać. Olej kokosowy lekko rozpuścić, wymieszać z syropem z błonnika i dodać do mieszanki orzechowej wraz ze słonecznikiem i nasionami babki płesznik. Wymieszać mieszankę i wysypać na blaszkę od piekarnika pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić granolę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Przemieszać od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu dużych grudek. Wyjąć granolę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną granola wsypać do słoika i szczelnie zamknąć.
Na śniadanie, składającego się z 250 ml roślinnego mleka (migdałowego lub kokosowego) potrzeba 40 g granoli. Z przepisu powyżej wychodzi około 20 porcji granoli.
Wartość energetyczna 1 porcji 282 kcal
Tłuszcz – 24,95 g
Białko – 6,4 g
Węglowodany – 3,3 g
Błonnik – 6,0 g
Naprawdę rewelacyjna strona i super przepisy. Wszystko jest bardzo pomocne dla początkujących 🙂 chciałabym zapytać czy jest możliwość zastąpienia czymkolwiek syropu z błonnika ? A jeśli tak to czym?
Syrop z błonnika można zastąpić miodem lub agawe, jednak granola nie będzie wtedy tak niskowęglowodanowa jak w przypadku użycia syropu z błonnika.