Orzechowa granola na śniadanie

0
827

Orzechowa granola to proste keto musli, które zawiera niewiele węglowodanów. Do granoli należy wybrać orzechy i nasiona, które mają jak najmniej węglowodanów. Migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika czy siemię lniane są idealne do keto musli. Oczywiście w tak zdrowym i pysznym keto musli nie może zabraknąć tłuszczu. Najlepiej użyć kokosowego oleju. Granola powinna tworzyć drobne grudki, więc warto jeszcze dodać syropu z błonnika.

przepis keto musli

Najlepiej przyrządzić granolę w dużej porcji i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i w ciemności. Orzechową granolę przygotowaną według wskazówek zawartych w przepisie poniżej można przechowywać w suchym miejscu do miesiąca. Keto granola świetnie pasuje z migdałowym mlekiem. Jeśli wolicie tłuściejsze mleko spróbujcie granolę z kokosowym mlekiem.

Keto granola czy keto musli? W kuchni ketogenicznej keto granola i keto musli oznacza to samo. Keto granola czy keto musli nie zawierają zbożowych płatków i suszonych owoców. Orzechy , nasiona, kakao czy tłuszcze to podstawowe wysokotłuszczowe składniki w granoli. Poza tym granolę można doprawić cynamonem, kardamonem lub wanilią.

przepis na keto musli

Keto musli

ok.1 l

Składniki

150 g całych migdałów ze skórką

150 g orzechów pekan

150 g orzechów brazylijskich

50 g orzechów włoskich

150 g nasion słonecznika

50 g nasion babki płesznik

50 g kokosowego tłuszczu

2 łyżki syropu z błonnika

¼ łyżeczki soli

1 łyżka cynamonu lub 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, opcjonalnie

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 140ºC. Orzechy umieścić w malakserze i grubo posiekać. Olej kokosowy lekko rozpuścić, wymieszać z syropem z błonnika i dodać do mieszanki orzechowej wraz ze słonecznikiem i nasionami babki płesznik. Wymieszać mieszankę i wysypać na blaszkę od piekarnika pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić granolę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Przemieszać od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu dużych grudek. Wyjąć granolę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną granola wsypać do słoika i szczelnie zamknąć.

granola ketogeniczna kuchnia

Na śniadanie, składającego się z 250 ml roślinnego mleka (migdałowego lub kokosowego) potrzeba 40 g granoli. Z przepisu powyżej wychodzi około 20 porcji granoli.

Wartość energetyczna 1 porcji 282 kcal

Tłuszcz – 24,95 g

Białko – 6,4 g

Węglowodany – 3,3 g

Błonnik – 6,0 g

 

dieta lchf specjalista