Pyszny keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii

0
1577
ketoprzepisy_kupdiete_lchfdieta

Keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii to smaczny i pożywny posiłek. Dieta ketogeniczna  to dieta, w której tłuszcz jest głównym źródłem energii. Nie oznacza to jednak, że białko nie odgrywa istotnej roli. Za dużo białka można doprowadzić do wyjścia z ketozy, a za mało białka  może spowodować utratę masy mięśniowej. Dlatego ważne jest aby obok zdrowych tłuszczów znalazły się także pełnowartościowe białka w odpowiedniej ilości.

Keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii jest przepisem, który w pełni pozwoli zachować kontrolę nad ilością poszczególnych makroelementów. Jest to przepis  skomponowany tak, aby zawierał tłuszcze jako główne źródło energii, białko jako budulec masy mięśniowej i jak najmniej węglowodanów.

Podczas gdy kurczak jest źródłem białka w tym daniu, awokado dostarcza niezbędnego tłuszczu. Usmażony na maśle kurczak, bogate w tłuszcze awokado podane z zoodles utrzymują niską zawartość węglowodanów. Sporo warzyw w diecie to również źródło cennego błonnika.

Błonnik poprawia pracę jelit. Jest węglowodanem ale nie ulega przemianie materii. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to około 25 gramów.

keto obiad z kurczaka

Keto obiad z kurczaka

4 porcje

Składniki

500 g cukinii

2 awokado, średniej wielkości

2 ząbki czosnku

30 g utartego parmezanu

300 ml migdałowego mleka

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

300 g fileta z piersi kurczaka

10 suszonych pomidorów

4 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Z cukinii zrobić spaghetti. Do tego celu użyć veggie spiralizerAwokado przekroić na pół, wyjąć pestki i włożyć do malaksera wraz z utartym parmezanem, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i migdałowym mlekiem. Zmiksować sos na jednolitą masę.

Filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawami wedle smaku i smażyć na maśle przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać suszone pomidory z zalewy i  cukiniowy makaron. Smażyć przez 2 minuty, po czym wlać sos z awokado, wymieszać i zagotować. Posypać dodatkowym parmezanem i posypać pietruszką.

Wartość odżywcza w 1 porcji 371,5 kcal

Białko – 23 g

Tłuszcze – 29 g

Węglowodany – 4,8 g

Błonnik – 3,0 g

dieta lchf specjalista