Omlet z grzybami

0
1181
keto omlet z grzybami

Keto omlet z grzybami, szybkie smaczne i pożywne śniadanie lub kolacja. To świetny sposób na wykorzystanie resztek jak warzywa, kiełbasa czy żółty ser. Keto omlet zawiera głównie tłuszcz i białko i naturalnie mało węglowodanów. Do keto omletu najlepiej wybierać warzywa o niskiej zawartości węglowodanów oraz przeróżne grzyby. Omlet to pewne wysokotłuszczowe danie w każdej restauracji. Aby zwiększyć ilość tłuszczu i błonnika można zjeść omlet z awokado.

Keto omlet

1 porcja

Składniki

50 g grzybów, np. pieczarki

3 jajka

2 łyżki masła do smażenia

10 g cebuli

sól i pieprz do smaku

1 łyżka świeżego tymianku

20 g żółtego sera

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i razem z cebulką przyrumienić na tłuszczu. Jajka wybić do miseczki, doprawić solą pieprzem i tymiankiem po czym rozmącić. Na patelni równomiernie rozsunąć przysmażone grzyby i cebulę. Zalać jajkami i smażyć aż jajka się zetną. Odwrócić na drugą stronę, posypać serem i lekko przyrumienić.

Wartość energetyczna 1 porcji 529 kcal

Tłuszcz – 45 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 1,0 g

dieta lchf specjalista