Pyszny obiad, schabowy w keto panierce każdy lubi. Keto panierka to mąka migdałowa wymieszana z błonnikiem i ziołową przyprawą. Zamiast migdałów można użyć zmielonych orzechów laskowych. Keto panierka pasuje również do fileta z kurczaka czy nuggets. Schabowy w keto panierce świetnie pasuje z kalafiorowym puree i smażonym szpinakiem. Jest to pyszny i pożywny obiad, bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego super smaczny!
Keto panierkę można przygotować na zapas czyli wymieszać odpowiednie proporcje wszystkich składników i przechowywać w zamkniętym naczyniu i w suchym miejscu. Tak przygotowaną panierkę można również wykorzystać jako zasmażkę do zielonej fasolki lub do zagęszczenia mięsnych sosów.
Keto schabowy z dodatkami
1 porcja
Składniki:
150 g kotleta schabowego
2 łyżki masła lub masła klarowanego
½ jajka
2 łyżki keto panierki
sól i pieprz do smaku
80 g świeżego szpinaku + 20 g masła, sól i granulowany czosnek do smaku
150 g kalafiora
20 g masła
1 łyżeczka kopru, drobno pokrojonego
sól do smaku
100 g pieczarek + 20 g masła, sól i pieprz do smaku
Keto panierka
200 g zmielonych migdałów
1 łyżka błonnika witalnego
2 łyżki przyprawy ziołowej, np. przyprawy do bruschetty
Przygotowanie
Schabowy rozbić, oprószyć solą, pieprzem i zanurzyć w rozmąconym i posolonym jajku. Następnie obtoczyć w panierce lekko dociskając mięso. Smażyć na maśle na złoty kolor po obu stronach. Ugotować rozdrobniony na różyczki kalafior, odcedzić i zmiksować z masłem i wymieszać z koprem. Rozpuścić porcję masła na patelni i usmażyć szpinak. Smażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i granulowanym czosnkiem. Na patelni, na której był smażony schabowy rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Jeść na ciepło.
Wartość energetyczna schabowego z dodatkami 940 kcal
Tłuszcz – 80 g
Białko – 43 g
Węglowodany – 11 g
Błonnik – 10 g