Schabowy w keto panierce z pysznymi dodatkami

0
913
keto schabowy przepis

Pyszny obiad, schabowy w keto panierce każdy lubi. Keto panierka to mąka migdałowa wymieszana z błonnikiem i ziołową przyprawą. Zamiast migdałów można użyć zmielonych orzechów laskowych. Keto panierka pasuje również do fileta z kurczaka czy nuggets. Schabowy w keto panierce świetnie pasuje z kalafiorowym puree i smażonym szpinakiem. Jest to pyszny i pożywny obiad, bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego super smaczny!

schabowy_keto_obiad

Keto panierkę można przygotować na zapas czyli wymieszać odpowiednie proporcje wszystkich składników i przechowywać w zamkniętym naczyniu i w suchym miejscu. Tak przygotowaną panierkę można również wykorzystać jako zasmażkę do zielonej fasolki lub do zagęszczenia mięsnych sosów.

Keto schabowy z dodatkami

1 porcja

Składniki:

150 g  kotleta schabowego

2 łyżki masła lub masła klarowanego

½ jajka

2 łyżki keto panierki

sól i pieprz do smaku

80 g świeżego szpinaku + 20 g masła, sól i granulowany czosnek do smaku

150 g kalafiora

20 g masła

1 łyżeczka kopru, drobno pokrojonego

sól do smaku

100 g pieczarek + 20 g masła, sól i pieprz do smaku

Keto panierka

200 g zmielonych migdałów

1 łyżka błonnika witalnego

2 łyżki przyprawy ziołowej, np. przyprawy do bruschetty

Przygotowanie

Schabowy rozbić, oprószyć solą, pieprzem i zanurzyć w rozmąconym i posolonym jajku. Następnie obtoczyć w panierce lekko dociskając mięso. Smażyć na maśle na złoty kolor po obu stronach. Ugotować rozdrobniony na różyczki kalafior, odcedzić i zmiksować z masłem i wymieszać z koprem. Rozpuścić porcję masła na patelni i usmażyć szpinak. Smażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i granulowanym czosnkiem. Na patelni, na której był smażony schabowy rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Jeść na ciepło.

Wartość energetyczna schabowego z dodatkami 940 kcal

Tłuszcz – 80 g

Białko – 43 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 10 g

 

 

 

dieta lchf specjalista