Keto pierogi z kapustą

keto_pierogi_kapusta_grzyby_swieta_lchfdieta

Ostatni tydzień przed świętami jest u mnie najgorętszy. Właśnie dzisiaj ugotowałam keto pierogi z kapustą. Ciasto na keto pierogi jest proste i łatwe w przyrządzeniu. Pasuje zarówno na pierogi  jak i uszka.

Ciasto na pierogi w wersji niskowęglowodanowej to ciasto z blanszowanej mąki migdałowej z dodatkiem gumy ksantanowej i jajek. O dziwo, to ciasto można rozwałkować bardzo cienko i zrobić delikatne pierożki, obficie nadziane farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.

Keto ciasto na pierogi można wykorzystać również na pierogi z mięsnym nadzieniem, a nawet z jagodami. To jest bardzo uniwersalne ciasto. Pasuje nawet na uszka.

Keto pierogi z kapustą najlepiej smakują odsmażane zresztą jak tradycyjne pierogi. Podobnie można je również zamrozić. Żadne z Was na pewno nie chce stać przy kuchni aż do samej wigilii. Zawsze mrożę pierogi, bo przygotowuję je wcześniej. Jest to dla mnie najbardziej pracochłonne przedświąteczne zajęcie.

keto pierogi z kapustą przepis kuchnia ketogenna lchf dieta

Keto pierogi z kapustą

40 małych pierogów

Składniki

200 g migdałowej mąki, blanszowanej

2 jajka + 1 białko

10 g gumy ksantanowej

1 łyżeczka soli

Farsz

300 g kiszonej kapusty

10 g suszonych grzybów

30 g cebuli

sól i czarny pieprz do smaku

3 łyżki masła

Przygotowanie

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Kapustę obgotować w lekko osolonej wodzie. Rozgrzać masło na patelni. Pokroić cebulę i grzyby w drobną kostkę. Usmażyć na maśle. Dodać odcedzoną kapustę i smażyć przez 10 minut. Ostudzić.

W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać jajka i białko. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 placki i rozwałkować cienko . Wycinać kółka o średnicy 6 cm za pomocą szklanki lub metalowej obręczy. Nabrać łyżeczkę farsz na placek, złożyć w półksiężyc. Zagotować wodę z solą i wrzucać pierogi. Gotować przez około 4 minut. Wyjąć na talerz. Ostudzone pierogi zamrozić. Jeść odsmażone.

Wartość energetyczna jednego pieroga 44 kcal

Tłuszcze – 3,9 g

Białko – 1,6 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik – 0,4 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here