Kto nie lubi pizzy? Oczywiście, że na diecie ketogenicznej można jeść pizzę. Mowa o keto pizza ze szparagami i prosciutto. Jest przepyszna i bardzo pożywna. Zdrowe niskowęglowodanowe szparagi, pomidorowy sos, szalotka i włoska szynka prosciutto…wszystko na spodzie do pizzy, w którym znajduje się jedynie 1 gram węglowodanów!
Keto pizza ze szparagami
1 pizza
Składniki
Spód do pizzy
150 g mozzarella
2 jajka
¼ łyżeczki soli
Nadzienie
150 g zielonych szparagów
50 g prosciutto
50 g żółtego sera
1 szalotka
2 łyżki pomidorowego sosu, bez cukru
oregano i czarny pieprz do posypania
Przygotowanie
Szparagi przyciąć tak aby się pozbyć twardych końcówek. Zetrzeć mozzarellę na tarce i wymieszać z jajkami. Nastawić piekarnik na 200ºC. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na papier i rozprowadzić równomiernie na kształt koła o średnicy około 23 cm. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 15 minut lub kiedy placek będzie upieczony na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odczekać 2 minuty i posmarować spód do pizzy sosem do pizzy. Następnie posypać utartym serem, ułożyć szparagi i szynkę i wstawić do piekarnika na 5-7 minut. Upieczoną pizzę posypać oregano i czarnym pieprzem.
Wartość energetyczna całej pizzy 775 kcal
Tłuszcze – 67 g
Białko – 34 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 3,0 g