Keto pizza ze szparagami i prosciutto

0
304

Kto nie lubi pizzy? Oczywiście, że na diecie ketogenicznej można jeść pizzę. Mowa o keto pizza ze szparagami i prosciutto. Jest przepyszna i bardzo pożywna. Zdrowe niskowęglowodanowe szparagi, pomidorowy sos, szalotka i włoska szynka prosciutto…wszystko na spodzie do pizzy, w którym znajduje się jedynie 1 gram węglowodanów!

keto pizza ze szparagami

Keto pizza ze szparagami

1 pizza

Składniki

Spód do pizzy

150 g mozzarella

2 jajka

¼ łyżeczki soli

Nadzienie

150 g zielonych szparagów

50 g prosciutto

50 g żółtego sera

1 szalotka

2 łyżki pomidorowego sosu, bez cukru

oregano i czarny pieprz do posypania

Przygotowanie

Szparagi przyciąć tak aby się pozbyć twardych końcówek. Zetrzeć mozzarellę na tarce i wymieszać z jajkami. Nastawić piekarnik na 200ºC. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na papier i rozprowadzić równomiernie na kształt koła o średnicy około 23 cm. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 15 minut lub kiedy placek będzie upieczony na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odczekać 2 minuty i posmarować spód do pizzy sosem do pizzy. Następnie posypać utartym serem, ułożyć szparagi i szynkę i wstawić do piekarnika na 5-7 minut. Upieczoną pizzę posypać oregano i czarnym pieprzem.

Wartość energetyczna całej pizzy 775 kcal

Tłuszcze – 67 g

Białko – 34 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 3,0 g

 

dieta lchf specjalista