Keto placki z halloumi i cukinii

0
254
keto placki z halloumi przepis lchf dieta

Niedługo zaczną się długie wieczory przed telewizorem. Warto więc mieć coś pod ręką do jedzenia. Keto placki z halloumi i cukinii to właśnie taka jesienna przekąska na telewizyjny wieczór.

Halloumi to jeden z ulubionych serów w ketogenicznej kuchni. Jest to smaczny solankowy ser, który po usmażeniu jest lekko chrupiący z wierzchu, a w środku miękki. Warto go również dodawać do wszelkich sałatek.

Keto placki z halloumi z dodatkiem cukinii są przepyszną przekąską ale również pysznym daniem na obiad lub na kolację. Do placków pasują sosy na zimno na bazie creme fraiche o 36% zawartości tłuszczu lub greckiego jogurtu. Warto pamiętać o odpowiedniej ilości tłuszczu w tym daniu. Przyrządzając sos z jogurtu można go wzbogacić o MCT olej.

MCT olej można również użyć do smażenia placków. Kotleciki z cukinią czy placki z cukinią są smaczne i puszyste. Można je przyrządzić na wiele sposobów pamiętając oczywiście o odpowiedniej ilości tłuszczu i białka.

Placki z dodatkiem cukinii są smaczne ale trzeba pamiętać aby odcisnąć nadmiar soku. Ponieważ placki są bezglutenowe warto dodać zmielone łuski babki płesznik, które mają właściwości wiążące. Keto placki z halloumi warto podać z ostrym sosem.

keto placki przepis lchfdieta

Keto placki z halloumi

12 sztuk

Składniki

300 g cukinii

200 g halloumi

4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

4 łyżki świeżej bazylii, grubo pokrojonej

1 jajko

4 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik – fiberhusk, błonnik 

skórka otarta z jednej cytryny

sól i pieprz do smaku

masło, smalec lub MCT olej do smażenia

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać siemię lniane, fiberhusk, sól, pieprz, zioła, otartą skórkę z cytryny, jajko i wymieszać. Pokroić halloumi w drobną kostkę i dodać do cukinii. Wymieszać na farsz. Uformować 12 placków i smażyć na rozgrzanym tłuszczu w średniej temperaturze. Jeść ciepłe. Placki najlepiej zostawić na patelni , aby lekko przestygły. Ser się ścina i wtedy je łatwo przełożyć na talerz.

Wartość energetyczna 1 placka 104 kcal

Tłuszcz – 8,6 g

Białko – 5,3 g

Węglowodany – 0,9 g

Błonnik – 1,4 g

dieta lchf specjalista