Leniwe śniadanie – keto i bez glutenu

Lato w pełni, truskawki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję przepis na keto placki z truskawkami. Przepis jest bardzo łatwy. Placki smażyłam z truskawkami, ale w tym przepisie można je zastąpić innymi owocami jagodowymi.Przepis zawiera niewiele składników. Użyłam w nim gumy ksantanowej, która zastępuje właściwości wiążące glutenu. Placki są bez tradycyjnej mąki, ale dzięki dodatkowi gumy ksantanowej, ich konsystencja niczym nie różni się od placków wysokowęglowodanowych.

Keto placki z truskawkami przyrządziłam na greckim, pełnotłustym jogurcie. W przepisie znajdziecie sporo jajek, mąkę migdałową i mąkę kokosową. Jak zwykle uczulam na mąkę kokosową – wybierajcie taką, która ma jak najmniej węglowodanów. Będąc na diecie lchf liczy się każdy dodatkowy gram węglowodanów. Tak więc, jeśli możecie zmniejszyć podaż węglowodanów wybierając jak najbardziej niskowęglowodanowe produkty, to polecam czytać etykiety i wybierać zaufane marki.

Osobiście kupuję tylko wypróbowane produkty, bo wiem ile zawierają makroelementów i nie muszę zaglądać do deklaracji składu.Na szczęście mąka kokosowa bardzo mocno wchłania wodę i dlatego nie trzeba jej dużo dodawać. Jest bardzo wydajna. Osobiście nie przepadam za bardzo za smakiem mąki kokosowej i dlatego najczęściej używam jej jako dodatek. W tym przepisie dodałam jej naprawdę niewiele, tyle, aby placki były puszyste i wyrośnięte.

keto placki z truskawkami lchf dieta odchudzanie konsultacje

Keto placki z truskawkami

10 sztuk

Składniki:

250 g greckiego jogurtu, 10% tł.

50 g mąki migdałowej

1½ łyżki mąki kokosowej

1 łyżeczka gumy ksantanowej

5 jajek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g truskawek

3 łyżki kokosowego oleju do smażenia, lub wedle uznania

syrop z błonnika, do posłodzenia

Przygotowanie

Wymieszać jogurt z jajkami. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować do połączenia. Odstawić na 5 minut. Masa nieco zgęstnieje. Smażyć okrągłe placki na rozgrzanym kokosowym oleju w średniej temperaturze. Truskawki pokroić na plasterki. Kiedy jedna strona placków jest już wystarczająco zrumieniona, wcisnąć plasterki truskawek (około 2 truskawki na jednego placka) i przewrócić na drugą stronę.

Placki bardzo szybko wchłaniają tłuszcz, więc można go dodać jeszcze więcej w razie potrzeby. Polać placki syropem z błonnika i jeść na gorąco lub lekko przestudzone.

Wartość odżywcza 1 placka 149 kcal

Tłuszcze – 12,6 g

Białko – 6,1 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 0,9 g

2 KOMENTARZE

    • Ja używam szwedzkiej marki, której jeszcze nie spotkałam na polskim rynku. Polecam zatem trochę się rozejrzeć, ale na pewno nie polecam wariantów odtłuszczonych, bo takie właśnie widziałam w polskich sklepach internetowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here