Zupa pomidorowa – keto, paleo i bez glutenu

0
317
keto pomidorowa

Keto pomidorowa – tłusta i sycąca. Zupa to sprzymierzeniec lchf diety. Jest to proste i pożywne danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Można ją ugotować w dużej ilości i podjadać jak tylko poczuje się głód. Zupa musi być tłusta i bogata w minerały i witaminy. Najlepiej ugotować ją na mięsie z kością. Skrzydełka z kurczaka są świetną opcją, bo zupa będzie naprawdę tłusta i smaczna. Keto pomidorowa to najbardziej popularna z zup na rozpoczęcie przygody z LCHF.

Keto pomidorowa

6 porcji

Składniki:

800 g skrzydełek z kurczaka

1½ l wrzątku

1 marchewka

1 korzeń pasternaku

40 g selera

2 liście laurowe

1 czosnek solo

4 liście pora

1 mała cebula

3 łyżki przecieru pomidorowego

200 ml śmietanki, 36%

100 ml oliwy z oliwek

doniczka świeżej bazylii

natka pietruszki do posypania

sól, czarny pieprz, papryka w proszku do smaku

Przygotowanie

Warzywa na zupę obrać i wrzucić do garnka wraz ze skrzydełkami. Dodać liście pora, pokrojoną w kostkę cebulę, laurowe liście i zalać wrzątkiem. Posolić, doprawić zupę przyprawami i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić bulion i wlać z powrotem do garnka. Dodać przecier pomidorowy, oliwę i śmietanę. Zagotować zupę. Mięso oddzielić od kości. Ugotowaną marchewkę, seler i pasternak pokroić i dodać do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy . Pokroić liście i łodygi bazylii i włożyć do zupy. Gotować przez 5 minut. Rozlać do miseczek i posypać pokrojoną natką pietruszki.

keto_pomidorowa_keto_przepisy

Wartość energetyczna 1 porcji 403 kcal

Tłuszcze – 35 g

Białko – 20 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik- 0,7 g

dieta lchf specjalista