Obiad na weekend, resztki do pracy

0
231
dieta_odchudzanie_lchf_jakschudnac

Gotowanie wymaga planu nawet jeśli jest to keto dieta. Zawsze planuję moje posiłki tak aby w tygodniu mieć jak najwięcej czasu. Gotuję więc spore porcje, przechowuję w lodówce lub mrożę. Gotowe keto lunchbox są bardzo przydatne i pozwalają utrzymać dietę bez problemu.

Moje ulubiony keto obiad to tarta, praktycznie w każdej postaci. Dzisiaj proponuję przepis na tartę z wędzonym łososiem, brokułami i porem. Tarta jest bardzo pożywna. Sporo w niej tłuszczu i bardzo mało węglowodanów. Nic dziwnego, bo spód do tarty zrobiłam z mąki migdałowej i nasion.

Keto tarta to również wytworne danie na specjalną okazję lub świąteczną kolację. Przyrządzenie niskowęglowodanowego i bezglutenowego spodu do tarty jest bardzo proste. Na ogół przygotowuję spód z mąki migdałowej lub ze zmielonych migdałów. Keto tarta nie wymaga dużo tłuszczu ponieważ mąka migdałowa i nasiona też go zawierają.  Warto dodać odrobinę błonnika. W tym przepisie stanowią go zmielone łuski babki płesznik.

Keto dieta

Błonnik ma właściwości wiążące i zastępuje gluten. Błonnik jest bardzo wskazany na diecie ketogenicznej. Wspomaga pracę jelit i chociaż jest węglowodanem to jednak nie powoduje wyrzutu insuliny. Błonnik nie jest wchłaniany w jelitach i przekształcony w glukozę dlatego nie prowokuje insuliny.

Keto dieta polega na tym aby trzymać insulinę w szachu. Tarta z łososiem jest daniem, które w pełni kontroluje wydzielanie insuliny. Jedna porcja zawiera zaledwie 5 gramów węglowodanów i tyle samo błonnika. Insulina hamuje spalanie tłuszczów. Dlatego ograniczając węglowodany w diecie na korzyść tłuszczów nie tylko chudniemy ale przede wszystkim spalamy tłuszcz zmagazynowany w tkance tłuszczowej.

tarta keto kuchnia przepisy na odchudzanie lchf dieta

Tarta z łososiem

6 porcji

Składniki:

6 porcji, forma o średnicy 23 cm

Składniki

180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki

60 g masła, zimnego

1 łyżka nasion babki płesznik

10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

1 jajko

200 g wędzonego na zimno łososia

250 g brokułu

30 g pora

4 jajka

300 ml śmietanki, 36%

100 g żółtego sera

sól i pieprz kajeński do smaku

Przygotowanie

W malakserze umieścić zmielone migdały , nasiona babki płesznik i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z obręczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Pokroić por na krążki. Ułożyć połowę brokułów i pora na podpieczonym spodzie. Następnie równomiernie rozłożyć pokrojonego łososia. Zakończyć warzywami, a na wierzchu posypać startym serem.  W misce zmiksować lekko jajka ze śmietanką. Doprawić solą i kajeńskim pieprzem, następnie polać równomiernie nadzienie. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

Gorącą tartę odstawić na 10 minut do  przestudzenia, wtedy lepiej się kroi.

Wartość energetyczna jednej porcji 660 kcal

Tłuszcz – 59,5 g

Białko – 26 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 5,0 g

dieta lchf specjalista