Keto sałatka makaronowa z pesto, feta i kurczakiem

0
686
keto sałatka makaronowa odchudzanie lchf

Menu na diecie ketogenicznej trudno nazwać monotonnym skoro można sobie pozwolić na smaczne sałatki. Keto sałatka makaronowa to pyszne i pożywne danie na lunch, obiad lub kolację. Makaron wymieszany z pesto to wysokoenergetyczne danie!

Keto sałatka makaronowa zawiera również ser feta i pieczony kurczak. Jest to proste  i szybkie danie do przygotowania, do którego można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Kuchnia ketogeniczna jest prosta podobnie jak tradycyjna kuchnia. Trzeba jedynie myśleć aby danie zawierało odpowiednią ilość tłuszczu, białka i węglowodanów.

Poza ważnymi makroelementami dla organizmu keto sałatka makaronowa zawiera sporo witamin i minerałów, pochodzących z jarmużu. Jarmuż jest bogaty w witaminę A i C. Zawiera więcej wapnia niż mleko!

Jarmuż można swobodnie zmiksować na pesto, łączyć z bazylią i dowolnie wybranymi orzechami i nasionami, oczywiście niskowęglowodanowymi. Pesto pasuje nie tylko do sałatki ale i na pizzę lub do kanapek.

Sałatka to świetna opcja na lunch. Wiele osób uważa, że sałatki to fit jedzenie i po ich zjedzeniu jest się po prostu głodnym. Keto sałatki też są fit, bo odchudzają ale bez głodu. Fit to zdrowe jedzenie. Spoglądając na zdjęcie poniżej nietrudno się zgodzić z tym stwierdzeniem.

Keto sałatka makaronowa jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pożywna, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kto powiedział, że fit jedzenie musi być niskokaloryczne?

keto dieta ketoza sałatka kurczak odchudzanie lchfdieta

Keto sałatka makaronowa

1 porcja

Składniki

90 g keto makaronu, tutaj przepis

100 g pieczonego kurczaka

50 g sera feta

2 łyżki pesto, domowe

1 msk olivolja

4 pomidory koktajlowe

20 g czerwonej papryki

30 g liści jarmużu

20 g parmezanu, płatki

Przygotowanie

Makaron wymieszać z pesto i oliwą. Dodać pokrojony jarmuż, pomidory, paprykę. Pokroić  w kostkę ser feta. Pokroić w paski kurczaka i wraz z feta wymieszać z sałatką. Całość posypać płatkami parmezanu.

Wartość energetyczna jednej porcji 885 kcal

Tłuszcz – 70 g

Białko – 53 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 7,7 g

dieta lchf specjalista