Satay z zoodles

0
165
keto satay

Masło orzechowe, cukiniowe spaghetti i soczyste kawałki kurczaka. I kto mówi, że lchf dieta  jest nudna i szara! Keto satay to kremowy sos z dodatkiem masła arachidowego i kokosowego mleka ale również czerwonej curry. Do keto satay warto użyć pozbawionych kości udek z kurczaka. Mięso jest soczyste, a z sosem orzechowym smakuje obłędnie! Keto satay świetnie smakuje z zoodles czyli cukiniowym makaronem. Idealne na lunch do pracy.

Keto satay

4 porcje

Składniki

350 g odfiletowanych udek z kurczaka

1 ząbek czosnku

1½ łyżki czerwonej curry w paście

200 ml kokosowego mleka, pełnego

30 g orzechowego masła

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

½ łyżeczki nasion brązowej gorczycy

sól i pieprz do smaku

50 g świeżego szpinaku

2 łyżki masła

650 g zielonej cukinii

1 łyżka ziemnych orzeszków

Przygotowanie

Miso podzielić na kawałki i zrumienić na maśle. Na drugiej patelni uprażyć nasiona przypraw i zgnieść w moździerzu lub zmiksować. Dodać przyprawy do mięsa, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, orzechowe masło i kokosowe mleko. Wymieszać i gotować satay na wolnym ogniu przez 40 minut. Na koniec dodać szpinak, lekko przemieszać, szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Zrób spaghetti z cukinii. Spaghetti można jeść surowe lub lekko odparować w mikrofalówce. Podaj keto satay med zoodles.

Wartość energetyczna 1 porcji 359 kcal

Tłuszcz – 27 g

Białko – 22 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 1,3 g

dieta lchf specjalista