Keto schabowe z zapiekanką z kalarepy

0
281
keto schabowe z zapiekanką

Keto schabowe z zapiekanką z kalarepy to przepyszne danie na obiad, które polubi cała rodzina. Danie wzbogacone kompotem z jabłek i brokułem w maśle. Jest to pyszny wysokotłuszczowy i wysokoenergetyczny posiłek.

Keto schabowe z zapiekanką

4 porcje

Składniki

Zapiekanka

400 g kalarepy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

50 g masła

300 ml śmietanki, 36%

100 g serka philadelphia

1 łyżka przypraw, pieprz, papryka, zioła, wedle smaku

100 g żółtego sera

Schabowe

600 g schabowego, 4 kotlety

2 łyżki masła

1 duże kwaśne jabłko

300 g brokułu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Obrać kalarepę i pokroić na plasterki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w cienkie krążki i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszać serek ze śmietaną, solą, przyprawami i polać warzywa. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nastawionego na 200ºC na 30 minut. Schabowe oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni i smażyć kotlety na złoty kolor, 2-3 minuty po każej stronie. Wyjąć kotlety i włożyć pokrojone w kostkę jabłko i różyczki brokułów.Doprawić solą. Smażyć przez 5 minut. Podać kotlety z zapiekanką, brokułami i jabłkowym kompotem

Wartość energetyczna 1 porcji 933,4 kcal

Tłuszcz – 79 g

Białko – 43,3 g

Węglowodany – 12,3 g

Błonnik – 3,0 g

dieta lchf specjalista