Keto serniczki o smaku kawowym w deserowych pucharkach to deser, który można jeść bez wyrzutu sumienia. Poza tym keto serniczki przygotowuje się bardzo łatwo i bez pieczenia. Keto serniczki są mocno kawowe, nie przesadnie słodkie. Wspaniały deser nie tylko na lato. Świetnie się sprawdzają dla miłośników mrożonej kawy. Keto serniczki bez pieczenia są słodkie ale nie zawierają cukru. Zamiast cukru został użyty erytrol. Keto serniczki można przygotować w porcjach lub przyrządzić jeden duży keto sernik. Tak czy inaczej rezultat będzie ten sam – pyszny keto deser bez cukru.
Keto serniczki
10 porcji
Składniki:
500 g serka philadephia lub kremowego serka łaciate
250 ml śmietanki, 36%
100 g erytrolu
150 ml zaparzonej mocnej kawy, np. nescafe
¼ łyżeczki soli
8 listków żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku
50 g białej czekolady bez cukru
jeżyny
Przygotowanie
Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. Zaparzyć mocną kawę. Odcisnąć napęczniałą żelatynę, rozpuścić w gorącej kawie i ostudzić. Zmielić erytrol na puder. Śmietankę zmiksować lekko po czym dodać zimny serek philadephia i zmielony erytrol. Zmiksować wszystko na puszystą masę. Następnie wlać ostudzoną kawę. Wymieszać i napełnić masą pucharki. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Kiedy keto serniczki już się ścisną udekorować jeżynami i polać rozpuszcozną białą czekoladą bez cukru.
Wartość energetyczna 1 porcji 265 kcal
Tłuszcze – 26 g
Białko – 5,1 g
Węglowodany – 2,5 g
Błonnik – 0,0 g