Co zrobić jeśli ktoś lubi keto sernik, keto brownie i zawsze ma dylemat jakie ciasto upiec? Podpowiadamy, że można upiec keto sernikobrownie. Oba ciasta są pyszne i bardzo łatwo można je upiec w wersji ketogenicznej.
Keto sernikobrownie to bardzo smaczny i ładnie prezentujący się deser o niskiej zawartości węglowodanów, że aż się nie chce wierzyć, że jeden kawałek tego ciasta to tylko 1,3 g węglowodanów! Nie musicie teraz z żalem patrzeć jak inni jedzą słodkie, czekoladowe brownie, bo możecie je sami upiec w zdrowej i niskowęglowodanowej wersji.
Podobnie jak w innych przepisach na keto wypieki tak i w tym użyliśmy zblanszowanej mąki migdałowej. Jeśli akurat nie macie takiej to możecie użyć zmielone migdały ze skórką.
Skórka migdałowa to jedyna różnica między mąką migdałową a zmielonymi migdałami. Skórka migdałowa zawiera więcej błonnika i może spowodować, że ciasto może być zbyt zbite. Dlatego w tym przepisie używając zmielonych migdałów należy zmniejszyć ilośc o 2 łyżki i wtedy keto sernikobrownie na pewno będzie miękkie i smaczne.
Do posłodzenia użyliśmy erytrytol i syrop z błonnika. Syrop z błonnika sprawia, że brownie nabierze fajnej lekko ciągnącej konsystencji. Erytrytolem posłodziliśmy serową masę. Oba produkty zawierają węglowodany, które nie są wchłaniane przez organizm, zatem nie powodują wydzielania insuliny, która hamuje spalanie tkanki tłuszczowej. Są to bardzo dobre słodziki dla osób będących na ketogenicznej diecie i chorych na cukrzycę.
Keto sernikobrownie
15 porcji
Składniki
60 kakao
100 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
70 g golden erytrytolu
3 łyżki syropu z błonnika
125 g masła, rozpuszczonego
2 łyżki migdałowego mleka, niesłodzonego
Masa serowa
250 g kremowego serka, łaciate lub philadelphia 23% tł.
1 jajko, duże
40 g erytrytolu
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180º C. Foremkę o wymiarach 20 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki na brownie wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone i schłodzone masło, jajko i migdałowe mleko. Wymieszać i wyłożyć na dno foremki.
W drugiej misce zmiksować serek z erytrytolem, jajkiem i wanilią. Wylać na masę serową na brownie i patyczkiem do pieczenia delikatnie przemieszać tworząc mozaikę marmurkową. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 – 25 minut. Ciasto powinno być jakby lekko niedopieczone. Kiedy ostygnie nabierze prawidłowej konsystencji. Ostudzone sernikobrownie pokroić na 15 kawałków. Przechowywać ciasto w lodówce.
Wartość energetyczna 1 porcji 179 kcal
Tłuszcz – 16,7 g
Białko – 4,3 g
Węglowodany – 1,3 g
Błonnik – 4,7 g