Keto ślimaczki z cynamonem i mozzarella

0
573
keto_slimaczki_przepis_blog_lchf_dieta

Keto ślimaczki z cynamonem to ulubione śniadanie, deser lub przekąska. Nie są zbyt słodkie, więc idealne na śniadanie lub przekąskę przed czy po treningu.

Dlaczego warto upiec keto ślimaczki?

Keto ślimaczki są bez mąki i cukru, więc idealne dla osób, które nie tolerują glutenu jak również osób cierpiących na insulinooporność i cukrzycę. Osoby będące na diecie ketogenicznej doceniają fakt, że keto ślimaczki z cynamonem to ekstra zastrzyk energii bez zbędnych węglowodanów.

Fathead dough przepisy

Keto ślimaczki powstają z podstawowego przepisu na fathead dough, z którego można zrobić spód do pizzy, gnocchi czy inne przysmaki. Do tego typu keto ciasta potrzebna jest mozzarella, serek typu philadelphia i jajka.

Ponadto można dodać mąkę migdałową lub zmielone migdały.

Keto ślimaczki można również zrobić w inny sposób bez sera mozzarella. Tego typu ślimaczki zawierają więcej białka.

lchf_przepisy_odchudzanie_dieta

Keto ślimaczki – porady

Ten przepis najlepiej sprawdza się z utartą mozzarella. Mozzarella w zalewie zawiera zbyt dużo płynu i jest za rzadka.

Ciasto fathead zarabia się nieco trudno. Najlepiej zarobić je w malakserze i wtedy kiedy jeszcze rozpuszczona mozzarella jest elastyczna i łatwa w obróbce.

Do nadzienia można użyć więcej masła lub kokosowego tłuszczu.

Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Przy pomocy folii łatwiej też zrolować ciasto.

keto ślimaczki przepisy na odchudzanie

Keto ślimaczki

12 sztuk

Składniki

160 g zmielonych migdałów

400 g mozzarella

50 g serka philadelphia

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki masła

50 g erytrytolu

3 łyżki syropu z błonnika

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 160ºC. Mozzarella i serek rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli, jajka i zmiksować. Migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do  masy. Zmiksować. Rozłożyć ciasto między dwoma kawałkami folii i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Wymieszać erytrytol z miękkim masłem, syropem z błonnika i cynamonem. Posmarować placek i zwinąć w rulon. Pokroić na 12 kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczyć. Piec przez 20 minut na złoty kolor.

Wartość energetyczna jednej porcji 225,5 kcal

Tłuszcz – 19,9 g

Białko – 10,3 g

Węglowodany – 1,3g

Błonnik – 1,0 g

 

 

dieta lchf specjalista