Co jeść na keto śniadanie? Chrupki na śniadanie, owocowy jogurt, owsianka, jaglanka….czyli mnóstwo cukru! Czy tak wyglądało Wasze śniadanie zanim przeszliście na dietę niskowęglowdanową? Pewnie tak. Żaden szał, a po godzinie znowu głód.
Wczoraj robiliśmy zakupy i z ciekawości doszliśmy do półek pełnych chrupków i różnych granoli. Uciekliśmy stamtąd szybko na dział produktów mlecznych. Słodkie jogurty, deserki, odtłuszczone produkty… Właściwie to mieliśmy nadzieję, że może trafimy na jakiś produkt, który zawiera mało węglowodanów. Nix!
Doszliśmy do wniosku, że życie na lchf jeszcze przez długi czas będzie zależne od naszej wiedzy i determinacji. Co jeść na keto śniadanie skoro gotowe produkty zawierają tak dużo węglowodanów?
Po powrocie ze sklepu obudziła się w nas kreatywność i przygotowaliśmy oto ten prosty przepis na kanapki z wędzonym łososiem, serkiem philadephia, roszponką, pomidorem i ogórkiem. Oczywiście do kanapek upiekliśmy puszyste keto chlebki, obficie posypane nasionami.
Chleb na śniadanie
6 chlebków
Składniki
150 g migdałowej mąki
40 g fiber husk, zmielone łuski babki płesznik
½ łyżeczki soli
3 łyżki nasion siemienia lnianego, lekko zgniecione
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki sezamu do posypania, biały lub czarny
2 łyżki nasion babki płesznik do posypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki winnego octu
1 łyżka MCT oleju
250 ml gorącej wody
Kanapka z łososiem
1 bułka z wypieku powyżej
2 łyżki serka philadelphia lub innego wysokotłuszczowego serka np. łaciate
2 plastry pomidora
4 plastry ogórka
kilka listków roszponki
30 g wędzonego łososia z koprem
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Wymieszać w misce mąkę migdałową, zmielone łuski babki płesznik, proszek do pieczenia, sól, nasiona siemienia lnianego i pestki dyni. Wymieszać winny ocet, MCT olej i wrzącą wodę. Dodać do suchych składników i energicznie wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale łatwe w formowaniu. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie rozciągnąć ciasto między dwoma kawałkami folii na okrągły placek o grubości 2 cm i pociąć na trójkąty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać nasionami. Piec około 40 – 45 minut. Chleb przechowywać w lodówce do tygodnia.
Zmontować kanapkę z podanych składników. Chleb rozkroić na pół. Obie połówki posmarować serkiem i obłożyć plastrami łososia. pomidorem, ogórkiem i roszponką.można dodać kilka gałązek kopru lub szczypiorku.
Wartość energetyczna 1 bułki 266,5 kcal, kanapki 410,5 kcal
Tłuszcz – 22,7 g , 33,7 g
Białko – 8,7g, 17,7 g
Węglowodany – 2,5 g, 5,5 g
Błonnik – 11,1 g, 11,1 g