Keto sos pleśniowy blue cheese to tłusty i smaczny sos dla miłośników pleśniowych serów. Sos jest gęsty i pasuje świetnie do kanapek i sałatek. Przyrządza go się błyskawicznie. Można go przyrządzić z jednego rodzaju sera pleśniowego lub wykorzystać resztki z kilku serów. Do przygotowania sosu najlepiej użyć przepisu na domowy majonez.
Sos pleśniowy
0,5 l – 10 porcji
Składniki
150 g pleśniowego sera
1 ząbek czosnku
2 łyżki pokrojonej cebuli
30 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
250 g majonezu
2 łyżki wody
Przygotowanie
Przepuścić czosnek przez praskę. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Pokruszyć ser, dodać jogurt i majonez. Wymieszać sos lub zmiksować na aksamitną masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać trochę wody.
Wartość energetyczna 1 porcji 276 kcal
Tłuszcz – 28,75 g
Białko – 3,65 g
Węglowodany – 3,25 g
Błonnik – 1,25 g