Keto sos pleśniowy blue cheese

0
842
keto sos pleśniowy kuchni ketogeniczn

Keto sos pleśniowy blue cheese to tłusty i smaczny sos dla miłośników pleśniowych serów. Sos jest gęsty i pasuje świetnie do kanapek i sałatek. Przyrządza go się błyskawicznie. Można go przyrządzić z jednego rodzaju sera pleśniowego lub wykorzystać resztki z kilku serów. Do przygotowania sosu najlepiej użyć przepisu na domowy majonez.

Sos pleśniowy

0,5 l – 10 porcji

Składniki

150 g pleśniowego sera

1 ząbek czosnku

2 łyżki pokrojonej cebuli

30 g greckiego  jogurtu, 10% tłuszczu

250 g majonezu

2 łyżki wody

Przygotowanie

Przepuścić czosnek przez praskę. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Pokruszyć ser, dodać jogurt i majonez. Wymieszać sos lub zmiksować na aksamitną masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać trochę wody.

Wartość energetyczna 1 porcji 276 kcal

Tłuszcz – 28,75 g

Białko – 3,65 g

Węglowodany – 3,25 g

Błonnik – 1,25 g

dieta lchf specjalista