Keto tabbouleh kalafiorowe z halloumi

0
150
keto przepisy tabbouleh

Pewnie znacie klasyczny przepis na tabbouleh z kaszą bulgur. Kaszę można łatwo zastąpić kalafiorem. Keto tabbouleh kalafiorowe jest pyszne i świetnie pasuje do mięsa i ryb. Warto spróbować keto tabbouleh kalafiorowe z halloumi. Halloumi to ser solankowy o małej zawartości węglowodanów, 1,6 g. Halloumi jest bardzo kaloryczny zw względu na tłuszcz i białko, co zdecydowanie odpowiada wymogom ketogenicznej diety. To danie jest bardzo szybkie w przyrządzeniu. Wystarczy drobno pokroić kalafior, zioła, cebulę, pomidory i wszystko połączyć. Halloumi można smażyć lub grillować.

keto tabbouleh kalafiorowe

Keto tabbouleh kalafiorowe

na 2 porcje

Składniki

200 g kalafiora

30 g masła

1 łyżka pokrojonej cebuli

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 łyżki pokrojonej mięty pieprzowej

50 g koktajlowych pomidorów

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli

1 łyżka oliwy

200 g halloumi

Przygotowanie

Kalafior zetrzeć na tarce lub w malakserze. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę, następnie dodać kalafior i smażyć przez 3 minuty. Pokroić pomidory na ćwiartki. Wymieszać z pokrojonymi ziołami, czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, oliwą i solą. Dodać kalafior i wymieszać. Rozgrzać grill lub patelnię i grillować halloumi pokrojony na plasterki o grubości 1 cm. Podać kalafiorowe tabbouleh na ciepło z gorącym halloumi.

P.S.

Halloumi pod wpływem temperatury staje się miękki. Najlepiej smakuje jak jest ciepły.

Wartość energetyczna 1 porcji 531 kcal

Tłuszcze – 45 g

Białko – 24 g

Węglowodany – 7,5 g

Błonnik – 3,0 g

 

dieta lchf specjalista