Tarta z pomidorami, serem i szpinakiem to najprostsza i najsmaczniejsza tarta bez mięsa, a jednak wciąż wysokotłuszczowa i spełniająca warunki lchf diety. Oczywiście spód do tarty jak i nadzienie zawierają przeważającą ilość tłuszczu, w normie białko i bardzo mało węglowodanów.
Keto tarta z pomidorami
8 porcji
Składniki
Spód
150 g migdałowj mąki/zmielonych migdałów
35 g sezamu, bez łupin
10 g błonnika witalnego, zmielonych łusek babki płesznik
½ łyżeczki soli
60 g masła, zimnego
1 jajko
Nadzienie
200 g pomidorów koktajlowych
100 g szpinaku, świeżego
5 g czosnku, 1 ząbek
100 g sera cheddar
250 ml śmietany, 36% tłuszczu
3 jajka
1 mała czerwona cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ze składników na spód tarty przygotować elastyczne ciasto. Formę z ruchomym dnem o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem po brzegi. Podpiec spód w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 10 minut. Szpinak z czosnkiem podsmażyć na maśle. Szpinak powinen odparować z większości wody. Wyłożyć szpinak na podpieczony spód. Pomidorki przekroić na pół i powciskać między szpinak. Pokroić ser w kostkę i ułożyć na tarcie. Jajka roztrzepać ze śmietaną i lekko doprawić solą. Wylać na nadzienie. Pokroić cebulę w krążki i ułożyć na wierzchu. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i pokroić na 8 porcji.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 410 kcal
Tłuszcz – 38 g
Białko – 12,8 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 3,1 g