Tarta z pomidorami i serem – lchf i bez glutenu

0
1523
keto tarta przepis

Tarta z pomidorami, serem i szpinakiem to najprostsza i najsmaczniejsza tarta bez mięsa, a jednak wciąż wysokotłuszczowa i spełniająca warunki lchf diety. Oczywiście spód do tarty jak i nadzienie zawierają przeważającą ilość tłuszczu, w normie białko i bardzo mało węglowodanów.

lchf tarta przepis

Keto tarta z pomidorami

8 porcji

Składniki

Spód

150 g migdałowj mąki/zmielonych migdałów

35 g sezamu, bez łupin

10 g  błonnika witalnego, zmielonych łusek babki płesznik

½ łyżeczki soli

60 g masła, zimnego

1 jajko

Nadzienie

200 g pomidorów koktajlowych

100 g szpinaku, świeżego

5 g czosnku, 1 ząbek

100 g sera cheddar

250 ml śmietany, 36% tłuszczu

3 jajka

1 mała czerwona cebula

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ze składników na spód tarty przygotować elastyczne ciasto. Formę z ruchomym dnem o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem po brzegi. Podpiec spód w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 10 minut. Szpinak z czosnkiem podsmażyć na maśle. Szpinak powinen odparować z większości wody. Wyłożyć szpinak na podpieczony spód. Pomidorki przekroić na pół i powciskać między szpinak. Pokroić ser w kostkę i ułożyć na tarcie. Jajka roztrzepać ze śmietaną i lekko doprawić solą. Wylać na nadzienie. Pokroić cebulę w krążki i ułożyć na wierzchu. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i pokroić na 8 porcji.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 410 kcal

Tłuszcz – 38 g

Białko – 12,8 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 3,1 g

dieta lchf specjalista