Tarta migdałowa z leśnymi grzybami

0
245
keto tarta migdałowa zdrowe odchudzanie lchf dieta

Jesień to pora na grzyby! Keto tarta migdałowa z grzybami powstała właśnie na bazie leśnych grzybów. Grzyby są zdrowe, bo zawierają dużo błonnika. Poza tym grzyby są niesamowicie aromatyczne i podnoszą charakter potrawy.

Zapach podczas pieczenia tarty migdałowej z grzybami przypomina ten podczas pieczenia pizzy. Keto tarta migdałowa z grzybami to danie bezmięsne, mimo to bardzo pożywne. Oczywiście zawiera sporo tłuszczu i mało węglowodanów. Poza tym grzyby zawierają o wiele mniej białka niż mięso.

Dlatego przepis na tą tartę pozwoli zbalansować dzienną podaż białka. Za dużo białka w diecie może być jedną z przyczyn zahamowania spadku wagi.

Niektóre osoby chudną bez problemu będąc na lchf diecie, kiedy inne potrzebują dokładnego wyliczenia makroelementów. Indywidualny plan diety można zakupić tutaj.

tarta migdałowa przepis lchf dieta odchudzanie

keto tarta dieta odchudzanie lchf

Keto tarta migdałowa z grzybami

6 porcji, forma o średnicy 23 cm

Składniki

180 g zmielonych migdałów

60 g masła, zimnego

2 łyżki czarnego sezamu

2 łyżki łuskanych nasion konopi

10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

1 jajko

250 g leśnych grzybów

30 g masła

1 łyżka MCT oleju

1 mały brokuł, 250 g

30 g pora

3 jajka

300 ml śmietanki, 36%

150 g mozzarella

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

W malakserze umieścić zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z ruchomym dnem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Grzyby usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w krążki por i smażyć jeszcze przez minutę. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Grzyby z porem i brokuły rozłożyć na podpieczonym spodzie. Na wierzchu posypać utartą mozzarellą. W misce zmiksować jajka ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem, następnie polać jajeczną masą. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

Gorącą tartę odstawić do lekkiego przestudzenia, wtedy lepiej się kroi.

Wartość energetyczna jednej porcji 678 kcal

Tłuszcz – 63 g

Białko – 21 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik – 5,3 g

 

dieta lchf specjalista