Tarta z mięsem i szpinakiem – keto i bez glutenu

0
958
keto tarta z mięsem przepis

Keto tarta z mięsem i szpinakiem to pyszne i pożywne danie oraz łatwe w przyrządzeniu. Spód do keto tarty zawiera niewiele węglowodanów, podobnie jak nadzienie, na które składa się mielone mięso i szpinak. Wierzch tarty został polany mascarpone wymieszanym z jajkami. Dodatkowo posypaliśmy tartę mozzarella. Tak przygotowana keto tarta z mięsem dostarcza niesamowitego uczucia sytości i zadowolenia.

Tarta to uniwersalne danie, które można przyrządzić z dowolnie wybranego mielonego mięsa i niskowęglowodanowych warzyw. Warto postawić na szpinak bogaty w witaminy, żelazo i inne minerały. Młody, świeży i chrupiący szpinak to podstawowy składnik zdrowej diety.

Tarta z mięsem i szpinakiem nadaje się do zamrożenia. Gotowe kawałki zamrożonej tarty ułatwiają życie na diecie LCHF zwłaszcza na początku, kiedy jeszcze jest trudno przyzwyczaić do nowych rutyn.

Warto zapamiętać ten niezwykle prosty przepis. Spód do tarty można wykorzystać nawet do tarty na „słodko”. Nie ukrywamy, że wypiekamy tarty bardzo często. Ten przepis na tartę jest naprawdę sprawdzony.

keto tarta z mięsem

Keto tarta z mięsem i szpinakiem

6 porcji

Składniki

150 g migdałowj mąki/zmielonych migdałów

35 g sezamu, bez łupin

10 g  błonnika witalnego, zmielonego na proszek

¾ łyżeczki soli

40 g masła, zimnego

1 jajko

Nadzienie

300 g mielonej wieprzowiny

10 g cebuli

1 ząbek czosnku

50 g mozzarella

30 g masła

200 g serka mascarpone

2 jajka

400 g świeżego szpinaku

sól, kajeński pieprz, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Ze składników na spód tarty przygotować ciasto. Można to zrobić ręcznie lub wszystkie składniki wrzucić do malaksera. Kiedy zacznie tworzyć się kula ciasta wyłączyć malakser i ciastem wyłożyć formę z ruchomym dnem o średnicy 22 cm. Piec spód do tarty w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, po czym dodać mielone mięso. Smażyć aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Wyłożyć nadzienie na podpieczony i lekko przestudzony spód. Jajka roztrzepać z mascarpone i lekko doprawić solą. Wylać na nadzienie. Wierzch posypać mozzarella. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i pokroić na 8 porcji.

Wartość energetyczna 1 porcji 582 kcal

Tłuszcz – 53 g

Białko – 22,5 g

Węglowodany – 3,8 g

Błonnik – 2,8 g

dieta lchf specjalista