Brownie z tahini – keto wypieki bez cukru i mąki

0
803
keto wypieki brownie

Keto wypieki są pyszne i zdrowe, bo zawierają mało węglowodanów. Takie właśnie jest brownie z tahini, niskowęglowodanowe i zdrowe. Czy można mówić o innych wypiekach zdrowe? Nie, a dlaczego, bo zawierają cukier i inne węglowodany, a te powodują wydzielanie insuliny. Wiadomo, insulina hamuje odchudzanie, więc jak o takich wypiekach mówić zdrowe skoro są pełne węglowodanów, a cukry zwane są naturalnymi…Jakby się różniły od tych rafinowanych. Cukier to po prostu cukier!

keto_brownie_wypieki

Masz ochotę na coś słodkiego to keto wypieki są właśnie dla ciebie. Brownie z tahini to wspaniały czekoladowy wypiek z małą ilością węglowodanów. Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet na śniadanie lub kolację.

Keto wypieki – brownie z tahini

9 porcji

Składniki

2 małe awokado

2 jajka

30 g kakao

70 g migdałowej mąki

1 łyżka kokosowej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli do smaku

½ łyżeczki cynamonu

125 g erytrytolu

50 ml tahini

4 łyżki syropu z błonnika

50 g czekolady bez cukru

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką i zgnieść widelcem. Dodać kakao, jajka i zmiksować. W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać do masy z awokado i dobrze wymieszać. Następnie wsypać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Dno foremki o boku 20 cm x 20 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta. Tahini wymieszać z syropem z błonnika i polać wierzch brownie. Patyczkiem lekko przemieszać z masą czekoladową. Piec brownie w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 9 porcji.

keto_brownie

Wartość energetyczna 1 porcji 149 kcal

Tłuszcz – 12,9 g

Białko – 4,6 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 2,9 g

dieta lchf specjalista