Keto zoodles z sosem serowym

0
285
keto_zoodlez_z_sosem_lchfdieta

Keto zoodles z sosem serowym czyli spaghetti z cukinii w połączeniu z sosem serowym to pyszne i bardzo pożywne danie. To danie to prawdziwy hit lata, bo jest bardzo proste w przygotowaniu. Pociąć cukinię na makaron zajmuje chwilę. Sos można przygotować z podwójnej porcji i wykorzystać jako bazę do innych keto dań.

Keto przepisy z cukinią są bardzo praktyczne ponieważ cukinia jest warzywem dostępnym przez cały rok. Świetnie smakuje z sosem serowym, który przyrządzamy z czterech serów. Danie dodatkowo posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Jaki ser pleśniowy wybrać to po prostu kwestia smaku.

Sos serowy można przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić. Keto zoodles z sosem serowym to idealne danie na obiad lub kolację. Można je również zapakować na lunch.

keto zoodles z sosem serowy lchfdieta

Keto zoodles z sosem serowym

Sos serowy

8 porcji

Składniki

½ l śmietanki, 36%

250 ml wrzątku lub mięsnego bulionu

2 serki philadelphia, 500 g

250 g mascarpone

150 g żółtego sera, kremowego i min 30%

150 g plesniowego sera roquefort

20 g cebuli

¾ łyżeczki granulowanego czosnku

10 listków świeżej bazylii

1 mała gałązka świeżego rozmarynu

50 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek lub mct oleju

sól i czarny pieprz do  smaku

Dodatkowo

natka pietruszki do posypania

250 g zoodles

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.Dodać pokrojoną bazylię i rozmaryn. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać śmietankę, bulion i zagotować. Zmiksować. Następnie dodać po kolei sery, mieszając aby się rozpuściły. Doprawić sos solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej  wrzątku lub bulionu.

Wartość energetyczna 1 porcji sosu 594 kcal , z zoodles 636 kcal

Tłuszcz – 60 g / 60 g

Białko – 10,8 g / 13,8 g

Węglowodany – 4,9 g / 9,9 g

Błonnik – 0,0 g / 3,0 g

 

 

 

 

dieta lchf specjalista