Ketogeniczny styl życia jest oparty na diecie wysokotłuszczowej i daje wspaniałe rezultaty. Dieta ketogeniczna to styl życia, który wiąże się z dużymi korzyściami dla zdrowia. Nie wszyscy wiedzą co to jest bycie na diecie ketogenicznej, popełniają błędy, które prowadzą do niepożądanych efektów. Dlaczego? Dlatego, że trzeba się stosować się do diety w 100% niezależnie od tego czy jesteśmy w pracy, z wizytą w restauracji czy barze, czy na rodzinnym przyjęciu. Bycie na diecie nie jest łatwe, kiedy dogania nas stres codziennego życia. Jednakże jest wiele sposobów aby to uniknąć. Po krótkim czasie można wyrobić sobie takie nawyki, dzięki którym życie na diecie ketogenicznej staje się przyjemnością, a przede wszystkim normalnym funkcjonowaniem w otoczeniu.
Jak zaspokoić głód
Niemalże każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z LCHF ma zamiar schudnąć. Dopiero później dostrzega inne pozytywne efekty ściśle związane z jedzeniem tłuszczów i drastycznym ograniczeniem węglowodanów. Głód jest główną przyczyną, dla której większość ludzi porzuca dietę zwłaszcza tą niskokaloryczną. W diecie ketogenicznej ważne jest aby jeść dużo tłuszczów i zawsze czuć się najedzonym. Zmniejsza to ryzyko sięgnięcia po wysokowęglowodanowe przekąski, których spożycie zaburza przejście na ketozę czyli pełne spalanie tłuszczów. Dlatego zapobiegnięcie uczuciu głodu w diecie ketogenicznej należy do najważniejszych. Jak się do tego przygotować? Po pierwsze przed przejściem na dietę należy usunąć ze spiżarni wszystkie produkty, które zawierają węglowodany. Są to chipsy, śniadaniowe musli, chrupki, słodycze, słodkie napoje, niektóre owoce i warzywa. Są to produkty łatwo dostępne, a więc takie po które sięgamy, kiedy szybko chcemy zaspokoić głód. Te produkty należy zastąpić zdrowymi i wysokotłuszczowymi zamiennikami. Jeśli reszta rodziny wciąż je węglowodany należy je przechowywać w plastykowych pudełkach aby nie zwracać na nie uwagi. Węglowodanowe przegryzki trzeba zastąpić tymi wysokotłuszczowymi. Zapasy przechowujemy w lodówce lub spiżarni i sięgamy po nie tylko wtedy, kiedy doskwiera nam głód. Są to proste i szybkie w przyrządzeniu posiłki jak chia pudding czy krem z awokado. Warto mieć kilka paczek boczku, który szybko można usmażyć i schrupać zamiast chipsów. To naprawdę działa. Na ogół uczucie głodu nie jest prawdziwe, jest jedynie odruchem. Aby go się pozbyć wysokotłuszczowe przekąski są w tym bardzo pomocne.
Ketogeniczny lunchbox
Dieta ketogeniczna jest łatwa zwłaszcza jeśli praktykuje ją się w domu. Problemy zaczynają się, kiedy trzeba iść do pracy, wyjechać służbowo lub iść ze znajomymi do restauracji. Jeśli chodzi o pracę i służbowe wyjazdy to trzeba przygotować lunchbox. W ten sposób mamy pełną kontrolę nad tym co jemy. Do tego celu potrzebujemy sporo przejrzystych pojemników, które napełniamy wysokotłuszczowymi daniami z mięsa, drobiu i ryb. Do tego dołączmy alternatywy dla ryżu, makaronu i ziemniaków jak kalafiorowy ryż i zoodles. Poza tym można zmiksować koktajle, przygotować sałatki, a na deser zaspokoić się garścią brazylijskich orzechów lub orzechów makadamia. Jeśli chodzi o orzechy zawsze wybieramy te z najmniejszą ilością węglowodanów. Podobnie postępujemy w przypadku owoców. Jeśli wciąż mamy ochotę na słodkie to warto zaopatrzyć się w zamienniki cukru jak mieszanka erytrytol – stewia lub stewia. Można je użyć do wyrobu wysokotłuszczowych i białkowych batoników. Oczywiście nie należy zapominać o wystarczającej ilości tłuszczu. Generalnie przyjmujemy zasadę, im więcej tłuszczów tym lepiej. Popijając kawę w pracy można do niej dodać kokosowy olej i w ten sposób wzbogacić dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz. Poza tym należy pamiętać o piciu wody.
Jak jeść w podróży i restauracji
W podróży czy w restauracji zawsze trzeba mieć kontrolę na ilością spożytych makroelementów. W innym przypadku dieta nie będzie miała efektu. Wystarczy jeden dzień przerwy aby szybko popaść w stare nawyki. Wybierając restaurację warto zapoznać się z jej meny przed jej odwiedzeniem. Stawiamy na mięso, drób i ryby, a zamawiając danie prosimy o usunięcie ziemniaków czy makaronu na korzyść dużej porcji sałaty. Jesteśmy klientami i mamy prawo żądać przygotowania posiłku, który odpowiada wymogom diety ketogenicznej. Na podróż przygotowujemy wysokotłuszczowe przekąski, które nie wymagają lodówki. Może to być słoik migdałowego masła, orzechy, migdałowe mleko w kartonie, awokado czy orzechowa granola. Jeśli mamy możliwość to kupujemy posiłki bez węglowodanów. Tutaj również najlepiej stawiać na przejrzyste posiłki, gdzie widać, że jest to sztuka mięsa, a nie jakiś słodko kwaśny gulasz. Słodko oznacza cukier, a tego musimy unikać.
Planowanie posiłków zapobiega stresowi
Stresowe sytuacje są główną przyczyną jedzenia tego co nam wpadnie w ręce. Żyjemy w takim czasie, że codzienne gotowanie jest praktycznie niemożliwe. Najlepiej więc gotować więcej, porcjować jedzenie do pojemników i mrozić lub przechowywać w lodówce. W tym przypadku trzeba zaplanować meny. Ułatwia to kontrolę nad makroelementami, a same posiłki są wtedy dobrze skomponowane i różnorodne. Oczywiście trzeba stale uzupełniać spiżarnię, więc robiąc zakupy warto mieć ze sobą listę z potrzebnymi artykułami. Mrożenie posiłków jest praktyczne. Zwłaszcza przygotowanie lunchbox. Wystarczy go jedynie rano wyjąć z zamrażalki aby zdążył się rozmrozić. Chomikowanie jedzenia to dobry pomysł jeśli nie mamy czasu na gotowanie w tygodniu. Zapewnia nam to psychiczny komfort i zapobiega stresowi. Długie dni w pracy można przeżyć w spokoju jeśli wiemy, że w lodówce czekają na nas zdrowe, pożywne i gotowe do podgrzania posiłki.
Planowanie i własnoręczne przygotowywanie posiłków jest kluczem do sukcesu w diecie ketogenicznej. Twoja lodówka powinna zawierać mnóstwo produktów przyjaznych diecie ketogenicznej. Pamiętaj o odpowiedniej ilości tłuszczów. Nie pozwól aby doskwierał Ci głód. Miej w nawyku aby zawsze mieć ze sobą przekąski jeśli jesteś poza domem. Kupując produkty zawsze czytaj etykiety co one zawierają. Rezygnuj z produktów, które zawierają więcej niż 5 gramów węglowodanów na 100 gramów produktu. Dieta koetogeniczna to dieta bez diety i polega na wyrobieniu nowych nawyków żywieniowych i ich stosowanie o każdej porze dnia i w każdej sytuacji.