Ketogenny versus glukogenny pokarm

0
152
ketogenny versus glukogeny makroelement

Ketogenny versus glukogenny pokarm…Czym jest restrykcyjny keto posiłek? Tak naprawdę trudno spożywać posiłki, które nie zawierają węglowodanów. Mamy na myśli oczywiście konkretne posiłki, a nie same produkty jak MCT i część aminosyror, które są 100% ketogeniczne. Inne makroelementy jak aminokwasy, białko i nawet tłuszcze mają faktycznie glukogenny efekt co oznacza, że powodują  uwolnienie glukozy. Tak więc jedząc posiłki, które na pozór są restrykcyjnie ketogenicznie możemy spodziewać się podwyższenia poziomu cukru (glukozy) we krwi.

Zatem dieta ketogeniczna zależy od kompozycji poszczególnych makroelementów oraz ich właściwości ketogennych czy glukogennych.

Ketogenny versus glukogenny tłuszcz

Tłuszcze takie jak masło, oliwa z oliwek są w 90% ketogenne i w 10 % glukogenne. Jednym słowem 10% tych tłuszczów powoduje uwolnienie glukozy. Nie jest to jednak szybkie uwolnienie jak w przypadku jedzenia węglowodanów, bo poziom cukru utrzymuje się na niskim poziomie, co również nie prowokuje insuliny. Tłuszcze, które nie ulegają przemianie na trójglicerydy są 100% ketogenne. Do nich należy MTC olej.

Białko – 58% glukogenne

Białko jest w 58% glukogenne so oznacza, że na 100 gramów białka, 58 gramów zostaje przekształcone w glukozę. Oczywiście wszystko zależy od kompozycji aminokwasów, z których składa się białko. Wyróżniamy zatem aminokwasy glukogenne i ketogenne.

Ilość białka jaka jest potrzebna w diecie jest indywidualną sprawą i zależy od aktywności fizycznej osoby.

Węglowodany – 100% glukogenne

Każdy gram węglowodanów w diecie podwyższa poziom cukru we krwi, niezależnie czy są to węglowodany szybko przyswajalne czy wolno przyswajalne.

Jak pozostać w ketozie

Dieta optymalna to dieta, która pozwala pozostać nam w ketozie. Jak zatem jeść aby utrzymać ketozę. Jak napisaliśmy wyżej białka i nawet tłuszcze mogą wywołać efekt glukogenny. Wszystko zależy czy ten efekt jest na tyle silny, że powoduje nagły wyrzut insuliny czy też rozłożony w czasie, a więc powolne uwalnianie glukozy. Jeśli osoba dużo trenuje nie ma to wielkiego znaczenia. Mniej aktywne osoby natomiast mogą uniknąć podwyższonego poziomu glukozy zwłaszcza rano poprzez powolne jedzenie lub periodyczny post. Poza tym należy dodać, że każda osoba, która pragnie schudnąć w pewnym momencie obserwuje zatrzymanie spadku wagi, które jest normalnym zjawiskiem. Periodyczny post czyli chwilowa głodówka stabilizuje insulinę i  poprawia ketozę.

 

 

 

 

dieta lchf specjalista