Strona głównaOdżywianieKetogenny versus glukogenny pokarm

Ketogenny versus glukogenny pokarm

Ketogenny versus glukogenny pokarm…Czym jest restrykcyjny keto posiłek? Tak naprawdę trudno spożywać posiłki, które nie zawierają węglowodanów. Mamy na myśli oczywiście konkretne posiłki, a nie same produkty jak MCT i część aminosyror, które są 100% ketogeniczne. Inne makroelementy jak aminokwasy, białko i nawet tłuszcze mają faktycznie glukogenny efekt co oznacza, że powodują  uwolnienie glukozy. Tak więc jedząc posiłki, które na pozór są restrykcyjnie ketogenicznie możemy spodziewać się podwyższenia poziomu cukru (glukozy) we krwi.

Zatem dieta ketogeniczna zależy od kompozycji poszczególnych makroelementów oraz ich właściwości ketogennych czy glukogennych.

Ketogenny versus glukogenny tłuszcz

Tłuszcze takie jak masło, oliwa z oliwek są w 90% ketogenne i w 10 % glukogenne. Jednym słowem 10% tych tłuszczów powoduje uwolnienie glukozy. Nie jest to jednak szybkie uwolnienie jak w przypadku jedzenia węglowodanów, bo poziom cukru utrzymuje się na niskim poziomie, co również nie prowokuje insuliny. Tłuszcze, które nie ulegają przemianie na trójglicerydy są 100% ketogenne. Do nich należy MTC olej.

Białko – 58% glukogenne

Białko jest w 58% glukogenne so oznacza, że na 100 gramów białka, 58 gramów zostaje przekształcone w glukozę. Oczywiście wszystko zależy od kompozycji aminokwasów, z których składa się białko. Wyróżniamy zatem aminokwasy glukogenne i ketogenne.

Ilość białka jaka jest potrzebna w diecie jest indywidualną sprawą i zależy od aktywności fizycznej osoby.

Węglowodany – 100% glukogenne

Każdy gram węglowodanów w diecie podwyższa poziom cukru we krwi, niezależnie czy są to węglowodany szybko przyswajalne czy wolno przyswajalne.

Jak pozostać w ketozie

Dieta optymalna to dieta, która pozwala pozostać nam w ketozie. Jak zatem jeść aby utrzymać ketozę. Jak napisaliśmy wyżej białka i nawet tłuszcze mogą wywołać efekt glukogenny. Wszystko zależy czy ten efekt jest na tyle silny, że powoduje nagły wyrzut insuliny czy też rozłożony w czasie, a więc powolne uwalnianie glukozy. Jeśli osoba dużo trenuje nie ma to wielkiego znaczenia. Mniej aktywne osoby natomiast mogą uniknąć podwyższonego poziomu glukozy zwłaszcza rano poprzez powolne jedzenie lub periodyczny post. Poza tym należy dodać, że każda osoba, która pragnie schudnąć w pewnym momencie obserwuje zatrzymanie spadku wagi, które jest normalnym zjawiskiem. Periodyczny post czyli chwilowa głodówka stabilizuje insulinę i  poprawia ketozę.

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru