Kokosowa granola może mieć przeróżne zastosowanie w diecie ketogenicznej. Jest to idealny dodatek do zmiksowanego awokado, które ja najczęściej jem na śniadanie. Granola to również świetna niskowęglowodanowa posypka do deserów. Wystarczy ubić śmietanę dodać zmiksowane maliny, posypać granolą i deser gotowy.
Keto granola nie zawiera zbóż i suszonych owoców. Przyrządzam ją z nasion i orzechów w piekarniku lub na szybkiego na patelni. Smak granoli i jej zawartość węglowodanów zależy więc od składników. Nasiona słonecznika, sezamu i babki płesznik nie zawierają zbytnio dużo węglowodanów, dlatego często są one podstawowymi składnikami mojej granoli.
Kokosowa granola to granola z kokosowymi chipsami. Granolę przyprawiam cynamonem, kardamonem lub kakao, po prostu kwestia smaku. Słodzę granolę syropem z błonnika, który również sprawia, że granola lepi się w grudki. Przechowuję w szczelnie zamkniętym naczyniu. Dozuję 2 łyżki na jedną porcję awokadowego smoothie.
Oczywiście, jeśli nie przeszkadzają Wam produkty mleczne to możecie jeść granolę z jogurtem. Ja jednak wolę smoothie bowl z awokado, malinami i mlekiem migdałowym, które można zmiksować w dowolnych proporcjach. Mimo że awokado przeważa to i tak kolor koktajlu jest lekko różowy. Kokosowa granola na śniadanie to mój ulubiony posiłek pod warunkiem, że zawiera odpowiednią ilość tłuszczów. Wzbogacam granolę o olej kokosowy lub olej MCT.
Kokosowa granola
około 0,5 l, 10 porcji
Składniki:
100 g nasion słonecznika
50 g nasion sezamu
2 łyżki nasion babki płesznik
50 g kokosowych chipsów
1½ łyżki syropu z błonnika
1 łyżka kokosowego oleju lub oleju MCT
Przygotowanie
Nasiona uprażyć na suchej patelni. Następnie wlać olej kokosowy i syrop z błonnika. Dodać kokosowe chipsy i cynamon. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Przesypać granolę do słoika, zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu.
Wartość energetyczna 1 porcji bez granoli 142 kcal
Tłuszcze – 12,3 g
Białko – 3,9 g
Węglowodany – 2,3 g
Błonnik – 3,8 g