Strona główna Przepisy Zupy Rozgrzewająca zupa na niepogodę

Rozgrzewająca zupa na niepogodę

0
Rozgrzewająca zupa na niepogodę

Kokosowa zupa z dyni to smaczne danie obiad w wersji lchf. Dyniową można przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli macie ochotę na zupę wegańską to proponuję zupę ugotowaną na kokosowym mleku z dodatkiem MCT oleju. Dynia jest dosyć neutralna w smaku, dlatego można ją swobodnie łączyć z innymi spożywczymi produktami, które dodadzą walorów smakowych.

Mleko kokosowe i kokosowy olej to ulubione niskowęglowodanowe produkty. Polecam je mieć zawsze pod ręką. Kokosowe mleko świetnie zastępuję mleko i jego przetwory. Zawiera   sporo zdrowego tłuszczu. Uwaga, kupujcie zawsze pełnotłuszczowe mleko kokosowe. Mleko kokosowe świetnie sprawdza w większości lchf przepisów. Jeśli lubicie budyń to koniecznie ugotujcie go na kokosowym mleku. Mleko kokosowe można wykorzystać niemalże do każdej lchf zupy o choćby selerowej.

Olej kokosowy to niewątpliwie zdrowy i wysokowartościowy tłuszcz. Kokosowa Dieta Ketogeniczna jak sama nazwa wskazuje zawiera sporo kokosowego oleju. Olej kokosowy w około 94% składana się z nasyconych kwasów tłuszczowych a w tym około 62% stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT). Ilość kwasów MCT można łatwo zwiększyć w diecie poprzez konsumpcję MCT oleju. Zarówno olej kokosowy jak i MCT można stosować do gotowania, smażenia i wypieków. W przepisie poniżej użyłam MCT olej ale może to być również olej kokosowy.

kokosowa zupa z dyni lchf odchudzanie

Kokosowa zupa z dyni jest bardzo pożywna, aromatyczna i zdrowa. Można ją przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić.

Kokosowa zupa z dyni

3 porcje

Składniki

800 g dyni, sweet dumpling lub innej

1 szalotka

1 trawa cytrynowa

400 ml kokosowego mleka, 1 puszka

200 ml warzywnego bulionu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

¾ łyżeczki garam masala

sól do smaku

3 łyżki posiekanej kolendry

4 łyżki MCT lub kokosowego oleju

30 g pestek dyni

Przygotowanie

Szalotkę drobno pokroić i zeszklić na MCT oleju. Dynię obrać ze skórki, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać trawę cytrynową, przyprawy, usmażoną cebulę, resztę MCT oleju i kokosowe mleko. Gotować do miękkości, około 25 minut. Dodać kolendrę, zagotować i zmiksować zupę. Doprawić zupę solą i jeść posypaną nasionami dyni.

Wartość energetyczna 1 porcji 484 kcal

Tłuszcze – 46 g

Białko – 7,0 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik- 3,0 g

Poprzedni artykuł Otyłość – na czym polega problem z otyłością?
Następny artykuł Sałatka z dyni i halloumi
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj