Kokosowa zupa z dyni to smaczne danie obiad w wersji lchf. Dyniową można przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli macie ochotę na zupę wegańską to proponuję zupę ugotowaną na kokosowym mleku z dodatkiem MCT oleju. Dynia jest dosyć neutralna w smaku, dlatego można ją swobodnie łączyć z innymi spożywczymi produktami, które dodadzą walorów smakowych.
Mleko kokosowe i kokosowy olej to ulubione niskowęglowodanowe produkty. Polecam je mieć zawsze pod ręką. Kokosowe mleko świetnie zastępuję mleko i jego przetwory. Zawiera sporo zdrowego tłuszczu. Uwaga, kupujcie zawsze pełnotłuszczowe mleko kokosowe. Mleko kokosowe świetnie sprawdza w większości lchf przepisów. Jeśli lubicie budyń to koniecznie ugotujcie go na kokosowym mleku. Mleko kokosowe można wykorzystać niemalże do każdej lchf zupy o choćby selerowej.
Olej kokosowy to niewątpliwie zdrowy i wysokowartościowy tłuszcz. Kokosowa Dieta Ketogeniczna jak sama nazwa wskazuje zawiera sporo kokosowego oleju. Olej kokosowy w około 94% składana się z nasyconych kwasów tłuszczowych a w tym około 62% stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT). Ilość kwasów MCT można łatwo zwiększyć w diecie poprzez konsumpcję MCT oleju. Zarówno olej kokosowy jak i MCT można stosować do gotowania, smażenia i wypieków. W przepisie poniżej użyłam MCT olej ale może to być również olej kokosowy.
Kokosowa zupa z dyni jest bardzo pożywna, aromatyczna i zdrowa. Można ją przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić.
Kokosowa zupa z dyni
3 porcje
Składniki
800 g dyni, sweet dumpling lub innej
1 szalotka
1 trawa cytrynowa
400 ml kokosowego mleka, 1 puszka
200 ml warzywnego bulionu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
¾ łyżeczki garam masala
sól do smaku
3 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki MCT lub kokosowego oleju
30 g pestek dyni
Przygotowanie
Szalotkę drobno pokroić i zeszklić na MCT oleju. Dynię obrać ze skórki, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać trawę cytrynową, przyprawy, usmażoną cebulę, resztę MCT oleju i kokosowe mleko. Gotować do miękkości, około 25 minut. Dodać kolendrę, zagotować i zmiksować zupę. Doprawić zupę solą i jeść posypaną nasionami dyni.
Wartość energetyczna 1 porcji 484 kcal
Tłuszcze – 46 g
Białko – 7,0 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik- 3,0 g