Łosoś po azjatycku

0
236
Kuchnia bez węglowodanów

Kuchnia azjatycka to również kuchnia bez węglowodanów. Oferuje wiele pysznych dań, w praktyce są lchf przepisy. Nic dziwnego, lchf kuchnia jest prosta w zastosowaniu. Kuchnia bez węglowodanów wymaga jednak wiedzy. Proponujemy dzisiaj zatem danie z azjatycką nutą, które polubicie od razu nie tylko, że jest przepyszne ale również, że przyrządza się je dosłownie w 30 minut.

Kuchnia bez węglowodanów – łosoś

1 porcja

Składniki

150 g fileta z łososia

50 g szparagów

50 g cukinii

50 g brokułu

5 g czosnku, ok. 1 ząbek

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka soku z limonki

płatki suszonej chili, wedle smaku

½ łyżki jasnej tajskiej soi

1 łyżeczka winnego octu

1 łyżeczka sezamowego leju

1 łyżeczka czarnego sezamu

kilka listków świeżej kolendry, opcjonalnie

Przygotowanie

Pokrój łososia w kostkę i zrumień na rozgrzanym oleju. Pozostaw lekko niedopieczony. Przełóż na miseczkę i skrop sokiem z cytryny. Podziel brokuły na różyczki, pokrój szparagi, cukinię i czosnek. Wokuj warzywa na tej samej patelni aż będą miękkie ale wciąż chrupiące. Dodaj soję, chili, następnie rybę i smaż przez minutę. Na koniec polej olejem sezamowym. Nałóż na miseczki, posyp sezamem i kolendrą.

Wartość energetyczna 1 porcji 541kcal

Tłuszcz – 41g

Białko – 35 g,

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik – 4,0 g

 

dieta lchf specjalista