Udka z kurczaka z kalafiorowym puree i grzybami

0
333
kurczak_kuchnia_ketogeniczna_przepisy_1

Pamiętacie, że obiecaliśmy Wam 4 przepisy z jednego kurczaka. Poznaliście już meksykańskie zoodlesgrillowane szaszłyki po grecku, a teraz przygotowaliśmy kolejny przepis, udka z kurczaka z kalafiorowym puree i grzybami.

Udka są najtłuściejszą częścią kurczaka. Przypieczona skórka, aromatyczne mięso, pyszne puree z pieczonego kalafiora i bogate w błonnik grzyby to pyszny obiad ketogeniczny, choć tak naprawdę wcale nie różni się od tradycyjnego obiadu. Ten obiad jest przykładem, że kuchnia ketogeniczna to codzienne potrawy z małymi zmianami. Tutaj zamieniliśmy ziemniaczane puree na kalafiorowe.

Pieczony kalafior nawet dobrze przypieczony ma bardzo fajny smak. W połączeniu z masłem i śmietaną to smaczny i niskowęglowodanowy zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronu.

Kurczak pasuje z większością przystawek również ze smażonymi grzybami. Grzyby zawierają dużo błonnika, są aromatyczne i oczywiście jak najbardziej ketogenne.

keto kurczak lchf kuchnia ketogeniczna

Kuchnia ketogeniczna – kurczak

2 porcje

Składniki

2 uda z kurczaka

2 łyżki oliwy

1 łyżka sojowego sosu

1 łyżka balsamicznego octu

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła + 2 masła

sól  i pieprz do smaku

250 g kalafiora

100 ml śmietanki, 36%

sól do smaku

100 g mieszanej sałaty

200 g brązowych pieczarek

Przygotowanie

Wymieszać oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, soją i  octem balsamicznym. Marynować kurczaka godzinę lub przez noc w lodówce. Usmażyć na maśle. Kalafior podzielić na różyczki i upiec w piekarniku, pozwolić aby się zrumienił. Zmiksować kalafior na puree i przełożyć do garnka. Dodać masło, śmietankę, doprawić solą i zagotować. Na patelni usmażyć grzyby na łyżce masła. Posolić, doprawić pieprzem i świeżym tymiankiem. Podać danie z sałatą.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 819 kcal

Tłuszcz – 68 g

Białko – 42,5 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 4,0 g

 

 

 

 

 

 

dieta lchf specjalista