Strona główna Przepisy Obiadokolacja Kuchnia ketogenna – jak gotować zdrowo bez węglowodanów

Kuchnia ketogenna – jak gotować zdrowo bez węglowodanów

0
Kuchnia ketogenna – jak gotować zdrowo bez węglowodanów

Czym jest kuchnia ketogenna? Kuchnia ketogeniczna zwana ketogenną to kuchnia wolna od węglowodanów przede wszystkim, cukru, mąki i wszelkich kasz. Ponieważ dieta ketogeniczna wyklucza zboża i ich przetwory dieta jest również bezglutenowa i dlatego świetnie pasuje dla osób, które nie tolerują glutenu.

Kuchnia ketogenna

Jak gotować bez cukru, mąki i glutenu? Kuchnia ketogenna jest bardzo prosta i wcale nie wymaga osobnego gotowania, jeśli w rodzinie tylko jedna osoba jest na diecie ketogenicznej. Typowym daniem ketogenicznym jest sos do makaronu. Może to być tradycyjny sos bolognese lub sos serowy podany z keto makaronem, zoodles lub innym niskowęglowodanowym makaronem w zależności w jakim stopniu dieta jest restrykcyjna na węglowodany.

Ulubiony sos serowy można modyfikować na wiele sposobów. Sos serowy z szynką i pieczarkami zadowoli nie tylko osoby na diecie ketogenicznej ale również te, które nie mogą żyć bez tradycyjnego makaronu.

Kuchnia ketogeniczna to kuchnia pełna niskowęglowodanowych warzyw, które dostarczają niezbędnego błonnika. Błonnik jest węglowodanem, ale nie jest wchłaniany w jelitach, więc nie pobudza insuliny. Dlatego w kuchni ketogennej błonnik w postaci zmielonych łusek babki płesznik zastępuje mąkę. Keto makaron to makaron jajeczny z błonnikiem, który zastępuje właściwości wiążące glutenu, występującego w mące.

Najprostszym warzywem w kuchni ketogennej jest sałata. Można ją jeść bez ograniczeń. Oprócz błonnika dostarcza ona wiele minerałów i witamin. Sałatkowe miksy sa najlepsze i takie najczęściej stosujemy w naszych przepisach.

kuchnia ketogenna keto makaron obiad lodchudzanie lchfdieta

Sos serowy z szynką

6 porcji

Składniki

25 g cebuli

5 g czosnku

250 g szynki

200 g serka philadelphia lub serka łaciate

400 ml śmietanki, 36 %

200 g pleśniowego sera

100 g żółtego sera, kremowego

50 g masła

2 łyżki parmezanu

1 doniczka świeżej bazylii

2 łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego pieprzu

400 g pieczarek

porcja keto makaronu, tutaj przepis

Przygotowanie

Pokroić cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć na maśle. Usmażyć pokrojone grzyby na maśle na oddzielnej patelni i dodaj do szynki. Do głębokiego rondla przełożyć usmażoną cebulę, szynkę, grzyby i wlać śmietanę. Dodać philadelphia, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Gotować sos aż ser się rozpuści. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i utarty ser żółty. Gotować do rozpuszczenia serów. Na koniec dodać do sosu pokrojoną bazylię. Przyrządzić keto makaron, kliknąć w link do przepisu. Wymieszać makaron z sosem i podać z miksem sałatkowym.

Wartość energetyczna jednej porcji z makaronem 950,5 kcal

Tłuszcz – 85,7 g

Białko – 36,8 g

Węglowodany – 6,8 g

Błonnik – 6,7 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj