Kurczak Alfredo low carb jest przepysznym daniem do makaronu. My proponujemy bezglutenowe i bez mąki cukiniowe spaghetti zoodles. Alfredo sos jest kremowy i pożywny. Przyrządza go się z wysoko tłuszczowej śmietany i parmezanu. Sos pasuje do większości mięs np. do kurczaka.
Kurczak Alfredo
2 porcje
Składniki
60 g masła
15 g szalotki, 1 mała
250 ml śmietanki, 36%
30 g parmezanu
300 g fileta z piersi kurczaka, pieczonego lub smażonego
2 suszone pomidory w oliwie
30 g szpinaku
300 g cukini
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Masło roztopić na patelni. Dodać drobną pokrojoną szalotkę i zeszklić cebulę. Nastépnie dodać pokrojone pomidory. Wlać śmietankę i zagotować. Do gorącego sosu dodać parmezan. Mieszać do rozpuszczenia sera i zagotować sos. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. Kurczaka podzielić na kawałki i wrzucić do sosu wraz ze szpinakiem. Cukinię pociąć na spaghetti. Cukiniowe zoodles można zblanszować w lekko osolonej wodzie lub podać surowe z gotowym sosem.
Wartość energetyczna 1 porcji 954 kcal
Tłuszcze – 82 g
Białko – 46 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 3,0 g