Low carb kurczak Alfredo z zoodles

0
345
kurczak alfredo lchf przepisy

Kurczak Alfredo low carb jest przepysznym daniem do makaronu. My proponujemy bezglutenowe i bez mąki cukiniowe spaghetti zoodles. Alfredo sos jest kremowy i pożywny. Przyrządza go się z wysoko tłuszczowej śmietany i parmezanu. Sos pasuje do większości mięs np. do kurczaka.

Kurczak Alfredo

2 porcje

Składniki

60 g masła

15 g szalotki, 1 mała

250 ml śmietanki, 36%

30 g parmezanu

300 g fileta z piersi kurczaka, pieczonego lub smażonego

2 suszone pomidory w oliwie

30 g szpinaku

300 g cukini

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Masło roztopić na patelni. Dodać drobną pokrojoną szalotkę i zeszklić cebulę. Nastépnie dodać pokrojone pomidory. Wlać śmietankę i zagotować. Do gorącego sosu dodać parmezan. Mieszać do rozpuszczenia sera i zagotować sos. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. Kurczaka podzielić na kawałki i wrzucić do sosu wraz ze szpinakiem. Cukinię pociąć na spaghetti. Cukiniowe zoodles można zblanszować w lekko osolonej wodzie lub podać surowe z gotowym sosem.

Wartość energetyczna 1 porcji 954 kcal

Tłuszcze – 82 g

Białko – 46 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 3,0 g

dieta lchf specjalista