Kurkuma zwana też szafranem indyjskim to orientalna przyprawa, która obok zastosowania w kuchni posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Kurkuma reguluje poziom cukru we krwi. Jest silnym antyutleniaczem i przeciwdziała rakowi.
Kurkuma
Kurkuma znana jest w Europie głównie jako składnik przyprawy curry. Natomiast mniej znane są właściwości lecznicze przyprawy, głównie antyzapalne i antyoksydacyjne. Swój piękny kolor i właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuma jednemu ze składników kurkuminie. Kurkumę odzyskuje się z kłączy i łodyg ostryżu, rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma to żółty proszek o delikatnym smaku, który Hindusi spożywają nawet do 200 mg dziennie. Kurkuma nie jest w żadnym wypadku szkodliwa dla zdrowia, więc można jej używać w kuchni w dużych ilościach.
Kurkumina
Badania nad właściwościami leczniczymi kurkumy są szeroko rozpowszechnione. Ich przedmiotem jest oczywiście kurkumina, główny składnik kurkumy. W skład kurkuminy wchodzi wiele antyoksydantów oraz związków chemicznych hamujących stany zapalne w organizmie, spodowane proteinami kodowanymi przez geny COX2 i Her. Wydzielanie tych protein w organizmie to reakcja na różne infekcje, zranienia i stres. Przewlekły stan zapalny sprzyja powstawaniu nowotworów. Badania potwierdzają, że zachorowalność na raka czy alzheimers wśród ludności hinduskiej jest rzadko spotykana.
Kurkuma w odchudzaniu
Kurkuma ma również pośredni wpływ na walkę z nadwagą. Regularne spożycie kurkumy prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, a tym samym zmniejszenie wydzielania insuliny. Nadmierne spożycie tak zwanych szybkich węglowodanów prowadzi do zwiększenia poziomu cukru we krwi, który szybko zostaje zmieniony w glikogen, a następnie w tłuszcz i zmagazynowany w organizmie. Kurkuma wpływa również na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu LDL, którego wysokie stężenie obserwuje się u osób z nadwagą.
Wyżej wymienione właściwości kurkumy zaliczają ją do super żywności. Na uwagę zasługuje również to, że kurkuma jest ogólnie dostępna w handlu i tania.
Kurkumę można stosować do przyrządzania większości potraw jak i napojów. Jedna łyżka kurkumy dziennie to lepsze zdrowie!