wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaCannelloni bez grama mąki

Cannelloni bez grama mąki

Jak zrobić cannelloni bez mąki? Wiadomo podstawa tego włoskiego dania to nadziewany makaron i zwinięty w rulony. LCHF cannelloni przygotowaliśmy z niskowęglowodanowego  makaronu, na który przepis już znacie.

Makaron bez mąki jest uniwersalny i można go wykorzystać prawie do każdego włoskiego dania z makaronem jak cannelloni z kremowym szpinakiem. Dzisiaj postawiliśmy na lchf  cannelloni bez mięsa z nadzieniem ze szpinaku i kremowego serka philadelphia o naturalnym smaku i pełnej zawartości tłuszczu. Odwiedzając ten blog chyba już nie macie wątpliwości, że pełnotłuszczowe produkty są Waszymi sprzymierzeńcami.

LCHF dieta to dieta wysokotłuszczowa. LCHF posiłki zawierają sporo tłuszczu, który jest głównym źródłem energii.Niektóre posiłki jak cannelloni i lchf cannelloni na pierwszy rzut oka niczym się od siebie nie różnią. Porcja LCHF cannelloni zawiera jednak tylko 3,5  gramów węglowodanów, kiedy porcja włoskiego cannelloni aż 25 gramów. To duża różnica, przy założeniu, że dzienne spożycie węglowodanów na ogół wynosi 20 gramów.

lchf cannelloni odchudzanie dieta bez diety ketoza

LCHF cannelloni

6 porcji

Składniki:

1 porcja makaronu bez mąki

300 g mrożonego szpinaku

20 g cebuli

30 g masła

6 suszonych pomidorów w oliwie

200 g serka philadelphia

30 g parmezanu

sól i pieprz do smaku

2 kulki mozzarella, 250 g

50 g pesto

Przygotowanie

Z przepisu w linku zrobić makaron bez mąki. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć aż szpinak odparuje wodę. Następnie dodać serek philadelphia i parmezan. Mieszać aż sery się rozpuszczą. Doprawić nadzienie solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory. Pokroić makaron na 12 kawałków. Każdy zwinąć w rulon i napełnić nadzieniem.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem i ułożyć na dnie cannelloni w dwóch rzędach. Pokroić mozzarella w plasterki i ułożyć na cannelloni. Wstawić cannelloni do piekarnika nagrzanego na 200ºC i piec przez 20 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić i lekko przyrumienić. Podzielić danie na 6 porcji i na każdą kliknąć porcję pesto.

Wartość energetyczna jednej porcji 462 kcal

Tłuszcz – 40 g

Białko – 21 g

Węglowodany – 3,5 g

Błonnik – 5,0 g

 

 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Najpopularniejsze