Strona główna Przepisy Pieczywo Prosty lchf chleb z nasion na śniadanie

Prosty lchf chleb z nasion na śniadanie

0
Prosty lchf chleb z nasion na śniadanie

Naprawdę prosty w wykonaniu lchf chleb z nasion, oczywiście bez glutenu. W tym chlebie znajdują się tylko nasiona, kokosowy olej i jajka oraz odrobina soli i proszku do pieczenia. zaletą tego przepisu jest fakt, że chleb można upiec w piekarniku lub mikrofalówce.

Do pieczenia chleba wykorzystaliśmy zmielone nasiona sezamu, siemienia lnianego i słonecznika oraz zmielone łuski babki płesznik, bogate w błonnik, który ma właściwości wiążące. Nasiona zawierają sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Znajdują się w nich również węglowodany.

Przepis na LCHF chleb musi zatem uwzględnić węglowodany. Dodajmy, że proszek do pieczenia zawiera również węglowodany w postaci skrobi. Z tego przepisu wychodzi 6 kromek chleba. Każda kromka zawiera 1 gram węglowodanów. Jest więc to bardzo mało. tego typu pieczywo można jeść nawet będąc na bardzo restrykcyjnej lchf diecie, a więc przewidującej nie więcej niż 20 gramów węglowodanów dziennie.

Oczywiście lchf chleb z nasion jest tylko dodatkiem. LCHF dieta to dieta oparta przede wszystkim na wysoko wartościowych tłuszczach i białku pochodzenia zwierzęcego.

przepis lchf chleb z nasion zdrowe odchudzanie

LCHF chleb z nasion

6 kromek

Składniki

3 jajka

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik

2 łyżki całych nasion siemienia lnianego

2½ łyżki nasion słonecznika

2 łyżki nasion sezamu

1½ łyżki kokosowego oleju

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. Przygotować foremkę o wymiarach 15 cm x 20 cm. Nasiona zmielić na proszek i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Ubić całe jajka na puszysto do białości. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczony kokosowy olej. Olej wystarczy umieścić w naczyniu z gorącą wodą. Dodać suche składniki do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Wystudzony chleb pokroić na 6 kawałków. Przechowywać w lodówce.

Wartość energetyczna 1 kromki 128 kcal

Tłuszcz – 11 g

Białko – 5,7 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik – 2,8 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj