Strona głównaPrzepisyWypiekiCynamonowe ślimaczki w wersji lchf

Cynamonowe ślimaczki w wersji lchf

LCHF cynamonowe ślimaczki! Wszyscy znają cynamonowe bułeczki,ale jak upiec takie bułeczki bez mąki i cukru? To nic trudnego! My mamy dzisiaj dla Was niskowęglowodanową wersję tego wypieku. Przepis jest naprawdę prosty, a ślimaczki super zdrowe! Idealne do popołudniowej kawy, a resztę można zamrozić. LCHF cynamonowe ślimaczki można łatwo przekształcić w kardamonowe ślimaczki i po prostu zamiast cynamonu dodać do nadzienie zmielony kardamon.

LCHF cynamonowe ślimaczki

18-20 sztuk

Składniki

Ciasto

450 g mąki migdałowej

½ łyżeczki soli

8 białek

125 ml gorącej wody

½ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki erytrytolu lub erytrytol- stewia mieszanki

30 g błonnika witalnego

50 ml rozpuszczonego tłuszczu, MCT, masło lub kokosowy olej

Nadzienie

30 g masła lub kokosowego oleju

3 łyżki cynamonu

1 łyżka erytrytolu

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać suche składniki. Błonnik jeśli niemielony, odważyć i zmielić na proszek w młynku do kawy. Dodać białka, rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Na koniec wlać wrzątek i energicznie wymieszać. Umieścić ciasto między dwoma kawałkami folii i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm. W miseczce wymieszać tłuszcz z erytrytolem i cynamonem. Cynamon można zastąpić 1 łyżeczką kardamonu. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Nagrzać piekarnik na 175ºC i piec ślimaczki przez około 25 minut na złoty kolor.

Wartość energetyczna 1 porcji 185,5 kcal

Tłuszcze – 15,1g

Białko – 6,9 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 3,3 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru