Każdy zna guacamole…ale czy wszyscy słyszeli o broccomole? Warto eksperymentować z awokado i brokułami, bo lchf dip broccomole to pyszna pasta na kanapki i nie tylko. Brokuły są pyszne i zdrowe, dla wielu ulubione warzywo. Z punktu widzenia lchf zawierają mało węglowodanów i dlatego są wskazane w diecie.
lchf dip broccomole
Składniki
2 porcje
150 g brokułu
1 awokado, duże
1 łyżka czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy
50 g twarożku
1ząbek czosnku
1 czerwone chili
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie
Brokuł podzielić na różyczki. Awokado przekroić na pół, odciągnąć skórkę i wydrążyć pestkę, pokroić. Chili oczyścić z pestek. wszystkie składniki umieścić w malakserze. Dodać twarożek, oliwę, kolendrę, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować na pastę.
Wartość energetyczna 1 porcji 210 kcal
Tłuszcze – 16,5 g
Białko – 7,0 g,
Węglowodany – 6,5g
Błonnik – 4,5 g