Strona główna Przepisy Obiadokolacja Jambalaya z kalafiora i kurczaka

Jambalaya z kalafiora i kurczaka

0
Jambalaya z kalafiora i kurczaka

LCHF jambalaya! Czy to możliwe? Pewnie! Zamiast tradycyjnego ryżu można użyć „fałszywego” ryżu z kalafiora. Reszta składników pozostaje praktycznie ta sama. LCHF jambalaya z kalafiora jest pyszna i sycąca. To obiad, który z powodzeniem można zapakować na lunch do pracy.

LCHF jambalaya

4 porcje

Składniki

1 mały kalafior, 300 g

2 ząbki czosnku, duże

200 g pora

130 g papryki, czerwona i żółta

1 czerwone chili

2 łyżki oliwy

2 łyżki świeżej kolendry

300 g filetów z udek kurczaka

100 g szynki

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

sól do smaku

60 g masła

limonka do smaku

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w cienkie i małe paski. Zrumienić na łyżce masła i oliwie. Doprawić solą i kajeńskim pieprzem i wyjąć na miskę. Pora i chili pokroić w piórka. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Wrzucić por, chili, paprykę i szynkę na tą samą patelnię i smażyć przez 3 minuty. Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować na ryż w malakserze razem z czosnkiem. Przygotować głęboką patelnię i usmażyć kalafiorowy ryż na reszcie masła. Doprawić solą, curry i kajeńskim pieprzem. Dodać warzywa z szynką i kurczaka. Wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Na koniec dodać grubo pokrojoną kolendrę i lekko wymieszać. Podać z ćwiartką limonki.

Wartość energetyczna 1 porcji 371,2 kcal

Tłuszcz – 28,0 g

Białko – 19,5 g

Węglowodany – 10,3 g

Błonnik – 4,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj