Mielone z kurczaka – lchf, keto i bez glutenu

mielone_lchf_dietaketogeniczna_odchudzanie_zdroweprzepisy

LCHF mielone z kurczaka są pyszne i mięciutkie. Jak je przyrządzić? Mielone z kurczaka, kiedy je zrobiłam pierwszy raz miały gumową konsystencję. Mielone mięso z kurczaka wydaje się dosyć luźne, ale zaraz po wrzuceniu na patelnię szybko się smaży, czasami aż za szybko i kotlety wychodzą gumowe.

Te mielone przyrządziłam w wersji ketogenicznej, ponieważ dodałam do nich żółtka, aby zwiększyć ilość tłuszczu. Tłuszcz zawarty w żółtkach również spulchnia kotlety. Mielone z kurczaka to niezbyt tłuste mięso, więc dodatek żółtek wzbogaca je o tłuszcz. Dodatkowo dodałam cukinię, która również sprawia, że kotlety są miękkie i smaczne.

Kurczak – keto czy nie keto?

Generalnie powinno się unikać chudych części kurczaka, do których niewątpliwie należy filet z piersi kurczaka. Ale odpowiednio przyrządzony filet, zasobny w tłuszcz z innych źródeł, może być popularnym daniem w diecie ketogenicznej. Proponuję również kupić całego kurczaka na mielone, odciąć całe mięso, a z tuszki ugotować bulion.

Zmielone różne części kurczaka, sprawiają, że e efekcie mięso nie będzie zbyt suche i gumowe, a mielone kotlety zyskają na smaku. Oczywiście zawartość makroelementów ulegnie znacznej poprawie.

Z czym jeść kurczaka?

Do kurczaka, w tym wypadku mielonych świetnie pasuje awokado posypane czarnuszką. Można je zgnieść widelcem i nieco rozcieńczyć oliwą. Poza tym kurczak fajnie smakuje z puree z kalafiora i masłem. Tego typu dodatki polepszają dzienne makro i urozmaicają obiad. Dla smakoszy jogurtu polecam ziołowy jogurt z czosnkiem. Warto też wzbogacić danie o błonnik w postaci sprej porcji sałaty.

mielone_odchudzanie_zdroweprzepisy_lchfdieta

LCHF mielone z kurczaka

12 sztuk

Składniki

500 g mielonego z kurczaka

400 g cukinii

3 żółtka

100 g feta

1 łyżka czerwonej cebuli

sól, kajeński pieprz i czarny pieprz do smaku

50 g masła do smażenia

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na durszlaku na 20 minut. Do dużej miski wsypać drobno pokrojoną cebulę, dodać żółtka, przyprawy i wymieszać. Następnie dodać odciśniętą z wody cukinię, zmielone mięso, pokruszony ser feta i dokładnie wymieszać. Uformować 12 kotletów i smażyć  na rozgrzanym maśle na złoty kolor, około 2 minut po każdej stronie.

Wartość energetyczna jednego kotleta 128 kcal

Tłuszcz – 8,8 g

Białko – 11 g

Węglowodany – 1,2 g

Błonnik – 0,8 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here