piątek, 19 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiMini kotleciki z groszku, cukinii i halloumi

Mini kotleciki z groszku, cukinii i halloumi

Dieta lchf to dieta głównie na jajkach, mięsie, rybach i ich przetworach. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na zielone dania, które zawierają nieco więcej warzyw ale wciąż są niskowęglowodanowe. Takim daniem są niewątpliwie lchf mini kotleciki z zielonego groszku, cukinii i halloumi.

Sztuka przyrządzania warzywnych, bezglutenowych i niskowęglowodanowych kotletów polega na zastąpieniu glutenu czyli substancji wiążącej błonnikiem, migdałową mąką lub jajkiem. Ważne są odpowiednie proporcje, takie aby lchf mini kotleciki były puszyste i miękkie.

Z początku farsz wydaje się nieco luźny i trudno sobie wyobrazić smaczne i trzymające się całości lchf mini kotleciki. Jednakże po upieczeniu struktura kotlecików zmienia się. LCHF mini kotleciki stają się puszyste i mięciutkie. Tak przygotowane warzywne kotleciki smakują idealnie z czosnkowym sosem i sałatką panzanella.

Sałatka panzanella to włoska sałatka warzywna z chlebem. W naszej wersji jest to sałatka z lchf chlebem. Można do niej dodać różne sałaty i warzywa, czyli po prostu to co ma się pod ręką i oczywiście zawiera jak najmniej węglowodanów.

lchf mini kotleciki

LCHF mini kotleciki

16 sztuk

Składniki

250 g cukinii, jedna mała

350 g zielonego groszku, mrożonego

15 listków mięty

1 jajko

200 g halloumi

2 dymki, drobno pokrojone

80 g  migdałowej mąki

80 g pestek słonecznika

1 łyżka zmielonych łusek babki płesznik – błonnik

1½ łyżeczki kminu rzymskiego, grubo zmielonego

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

sól i czarny pieprz do smaku

Sos czosnkowy

100 ml domowego majonezu

2 łyżki greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

1 czosnek solo pieczony

sól do smaku

Sałatka panzanella

100 g sałaty

10 rzodkiewek

1 awokado

10 szparagów

2 kromki lchf chleba

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie

Cukinię, dymkę i halloumi pokroić w grubą kostkę. Dodać słonecznik, rozmrożony groszek, jajko, przyprawy, miętę, błonnik i zmiksować na gruboziarnistą masę. Pod koniec miksowania dodać migdałową mąkę. Odstawić farsz na 10 minut. Farsz nieco stężeje. Uformować 16 kotlecików i smażyć na maśle na złoty kolor na średnim ogniu.

Na suchej patelni uprażyć kawałki chleba z tego przepisu. Na półmisku ułożyć warzywa, polać dresingiem czyli oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i solą. Ułożyć obok warzywne kotleciki. Upieczony czosnek zgnieść widelcem i wymieszać z majonezem, jogurtem i solą.

Wartość energetyczna 1 kotlecika 94,2 kcal

Tłuszcz – 6,9 g

Białko – 5,8 g

Węglowodany – 3,1 g

Błonnik – 1,7 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze