Mini kotleciki z groszku, cukinii i halloumi

0
754
lchf przepisy

Dieta lchf to dieta głównie na jajkach, mięsie, rybach i ich przetworach. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na zielone dania, które zawierają nieco więcej warzyw ale wciąż są niskowęglowodanowe. Takim daniem są niewątpliwie lchf mini kotleciki z zielonego groszku, cukinii i halloumi.

Sztuka przyrządzania warzywnych, bezglutenowych i niskowęglowodanowych kotletów polega na zastąpieniu glutenu czyli substancji wiążącej błonnikiem, migdałową mąką lub jajkiem. Ważne są odpowiednie proporcje, takie aby lchf mini kotleciki były puszyste i miękkie.

Z początku farsz wydaje się nieco luźny i trudno sobie wyobrazić smaczne i trzymające się całości lchf mini kotleciki. Jednakże po upieczeniu struktura kotlecików zmienia się. LCHF mini kotleciki stają się puszyste i mięciutkie. Tak przygotowane warzywne kotleciki smakują idealnie z czosnkowym sosem i sałatką panzanella.

Sałatka panzanella to włoska sałatka warzywna z chlebem. W naszej wersji jest to sałatka z lchf chlebem. Można do niej dodać różne sałaty i warzywa, czyli po prostu to co ma się pod ręką i oczywiście zawiera jak najmniej węglowodanów.

lchf mini kotleciki

LCHF mini kotleciki

16 sztuk

Składniki

250 g cukinii, jedna mała

350 g zielonego groszku, mrożonego

15 listków mięty

1 jajko

200 g halloumi

2 dymki, drobno pokrojone

80 g  migdałowej mąki

80 g pestek słonecznika

1 łyżka zmielonych łusek babki płesznik – błonnik

1½ łyżeczki kminu rzymskiego, grubo zmielonego

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

sól i czarny pieprz do smaku

Sos czosnkowy

100 ml domowego majonezu

2 łyżki greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

1 czosnek solo pieczony

sól do smaku

Sałatka panzanella

100 g sałaty

10 rzodkiewek

1 awokado

10 szparagów

2 kromki lchf chleba

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie

Cukinię, dymkę i halloumi pokroić w grubą kostkę. Dodać słonecznik, rozmrożony groszek, jajko, przyprawy, miętę, błonnik i zmiksować na gruboziarnistą masę. Pod koniec miksowania dodać migdałową mąkę. Odstawić farsz na 10 minut. Farsz nieco stężeje. Uformować 16 kotlecików i smażyć na maśle na złoty kolor na średnim ogniu.

Na suchej patelni uprażyć kawałki chleba z tego przepisu. Na półmisku ułożyć warzywa, polać dresingiem czyli oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i solą. Ułożyć obok warzywne kotleciki. Upieczony czosnek zgnieść widelcem i wymieszać z majonezem, jogurtem i solą.

Wartość energetyczna 1 kotlecika 94,2 kcal

Tłuszcz – 6,9 g

Białko – 5,8 g

Węglowodany – 3,1 g

Błonnik – 1,7 g

 

dieta lchf specjalista