Dieta lchf to dieta głównie na jajkach, mięsie, rybach i ich przetworach. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na zielone dania, które zawierają nieco więcej warzyw ale wciąż są niskowęglowodanowe. Takim daniem są niewątpliwie lchf mini kotleciki z zielonego groszku, cukinii i halloumi.
Sztuka przyrządzania warzywnych, bezglutenowych i niskowęglowodanowych kotletów polega na zastąpieniu glutenu czyli substancji wiążącej błonnikiem, migdałową mąką lub jajkiem. Ważne są odpowiednie proporcje, takie aby lchf mini kotleciki były puszyste i miękkie.
Z początku farsz wydaje się nieco luźny i trudno sobie wyobrazić smaczne i trzymające się całości lchf mini kotleciki. Jednakże po upieczeniu struktura kotlecików zmienia się. LCHF mini kotleciki stają się puszyste i mięciutkie. Tak przygotowane warzywne kotleciki smakują idealnie z czosnkowym sosem i sałatką panzanella.
Sałatka panzanella to włoska sałatka warzywna z chlebem. W naszej wersji jest to sałatka z lchf chlebem. Można do niej dodać różne sałaty i warzywa, czyli po prostu to co ma się pod ręką i oczywiście zawiera jak najmniej węglowodanów.
LCHF mini kotleciki
16 sztuk
Składniki
250 g cukinii, jedna mała
350 g zielonego groszku, mrożonego
15 listków mięty
1 jajko
200 g halloumi
2 dymki, drobno pokrojone
80 g migdałowej mąki
80 g pestek słonecznika
1 łyżka zmielonych łusek babki płesznik – błonnik
1½ łyżeczki kminu rzymskiego, grubo zmielonego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
sól i czarny pieprz do smaku
Sos czosnkowy
100 ml domowego majonezu
2 łyżki greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
1 czosnek solo pieczony
sól do smaku
Sałatka panzanella
100 g sałaty
10 rzodkiewek
1 awokado
10 szparagów
2 kromki lchf chleba
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie
Cukinię, dymkę i halloumi pokroić w grubą kostkę. Dodać słonecznik, rozmrożony groszek, jajko, przyprawy, miętę, błonnik i zmiksować na gruboziarnistą masę. Pod koniec miksowania dodać migdałową mąkę. Odstawić farsz na 10 minut. Farsz nieco stężeje. Uformować 16 kotlecików i smażyć na maśle na złoty kolor na średnim ogniu.
Na suchej patelni uprażyć kawałki chleba z tego przepisu. Na półmisku ułożyć warzywa, polać dresingiem czyli oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i solą. Ułożyć obok warzywne kotleciki. Upieczony czosnek zgnieść widelcem i wymieszać z majonezem, jogurtem i solą.
Wartość energetyczna 1 kotlecika 94,2 kcal
Tłuszcz – 6,9 g
Białko – 5,8 g
Węglowodany – 3,1 g
Błonnik – 1,7 g