piątek, 19 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaNiskowęglowodanowe brokułowe kotlety z mąką lnianą

Niskowęglowodanowe brokułowe kotlety z mąką lnianą

Lchf obiad bez mięsa jest możliwy jeśli zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Warto na LCHF obiad przyrządzić niskowęglowodanowe kotlety z brokułów z dodatkiem lnianej mąki, słonecznika i pełnotłuszczowego sera feta (26%).

LCHF obiad

10 kotletów

Składniki

200 g brokułu

40 g pora

80 g pestek słonecznika

¾ łyżki mąki lnianej

80 g feta

1 jajko

70 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

2 łyżki oliwy

¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego

sól i czarny pieprz do smaku

olej kokosowy do smażenia

sos z awokado, tutaj przepis

Przygotowanie

Brokuł podzielić na różyczki. Grubo pokroić por. Warzywa umieścić w malakserze. Dodać słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Doprawić solą i zmiksować na gruboziarnisty farsz. Rozgrzać ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 10 kotletów, 50 -55 gram każdy i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Podać z sosem z awokado

Wartość energetyczna kcal 1 kotleta bez sosu i surówki 176,1 kcal

Tłuszcze – 15,7 g

Białko – 6,1 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 1,9 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze