Niskowęglowodanowe brokułowe kotlety z mąką lnianą

0
78
lchf obiad brokułowe kotlety

Lchf obiad bez mięsa jest możliwy jeśli zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Warto na LCHF obiad przyrządzić niskowęglowodanowe kotlety z brokułów z dodatkiem lnianej mąki, słonecznika i pełnotłuszczowego sera feta (26%).

LCHF obiad

10 kotletów

Składniki

200 g brokułu

40 g pora

80 g pestek słonecznika

¾ łyżki mąki lnianej

80 g feta

1 jajko

70 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

2 łyżki oliwy

¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego

sól i czarny pieprz do smaku

olej kokosowy do smażenia

sos z awokado, tutaj przepis

Przygotowanie

Brokuł podzielić na różyczki. Grubo pokroić por. Warzywa umieścić w malakserze. Dodać słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Doprawić solą i zmiksować na gruboziarnisty farsz. Rozgrzać ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 10 kotletów, 50 -55 gram każdy i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Podać z sosem z awokado

Wartość energetyczna kcal 1 kotleta bez sosu i surówki 176,1 kcal

Tłuszcze – 15,7 g

Białko – 6,1 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 1,9 g

dieta lchf specjalista