Strona główna Przepisy Obiadokolacja LCHF obiad z makaronem bez mąki i grzybami

LCHF obiad z makaronem bez mąki i grzybami

0
LCHF obiad z makaronem bez mąki i grzybami

Znacie już przepis na makaron bez mąki. Dzisiaj przygotowałam dla Was propozycję na lchf obiad z makaronem bez mąki, grzybami, pesto i zielonym groszkiem. Jest to danie wysokotłuszczowe i bardzo pożywne.

Oczywiście zmiksowałam domowe pesto, bo jest zawsze takie jak lubię. Pesto i makaron to świetna kompozycja, ale wiedzieliście wcześniej, że pesto świetnie pasuje z grzybami. W tm daniu wykorzystałam leśne grzyby, kurki i pieprzniki, które sama nazbierałam. Tak więc po długim spacerze w lesie zasłużyłam na ten pyszny niskowęglowodanowy obiad.

Makaron bez mąki zawsze mam pod ręką, bo przyrządzam go z podwójnej porcji, dzielę na porcje i zamrażam. Jest to naprawdę jajeczny makaron, który w tym daniu jest głównym źródłem białka obok groszku. Białko zawierają również grzyby, niewiele ale zawierają. Dlatego warto czasami zamienić porcję mięsa na grzyby, aby zmniejszyć ilość białka w diecie. Makaron bez mąki można zastąpić zoodles. Oczywiście nie mam zamiaru wyganiać Was do lasu na grzyby. Możecie z powodzeniem wykorzystać pieczarki do tego lchf obiadu z makaronem.

Zawsze podkreślam, że lchf dieta charakteryzuje się wysoką kalorycznością ze względu na przeważającą zawartość tłuszczów. Tłuszcze w lchf diecie stanowię podstawę odchudzania i dobrego samopoczucia.

lchf obiad z makaronem przepisy na odchudzanie kup diete

LCHF obiad z makaronem

2 porcje

Składniki

1 porcja makaronu bez mąki, tutaj przepis

2 łyżki pesto

150 g grzybów

1 łyżka kokosowego oleju

50 g zielonego groszku, mrożonego

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka utartego parmezanu do posypania

1½ łyżki laskowych orzechów, prażonych i grubo pokrojonych

1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Rozpuścić olej na patelni. Dodać pokrojone i oczyszczone grzyby. Smażyć w wysokiej temperaturze aż grzyby się zrumienią i odparują wodę. Następnie dodać pokrojony czosnek i smażyć przez minutę. Groszek obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać groszek do grzybów wraz z oliwą, pesto i makaronem, Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Napełnić miskę makaronem i posypać parmezanem i orzechami. Jeść z dużą porcją sałatkowego miksu.

Wartość energetyczna jednej porcji 434 kcal

Tłuszcz – 41 g

Białko – 13,5 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 6,9 g

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj