Już niedługo święta – LCHF piernik czyli lchf świątecznie

0
1159
lchf piernik dieta bez diety odchudzanie

LCHF piernik czyli lchf świątecznie… Święta już za dwa tygodnie i każdy z nas planuje co by tu upiec coś słodkiego bez cukru i mąki tak aby pozwoliło utrzymać niskowęglowodanową dietę. Nic trudnego! Praktycznie każdy tradycyjny świąteczny wypiek można upiec bez mąki i cukru.

Z pomocą przychodzi mąka migdałowa i mąka kokosowa, a zamiast cukru warto użyć erytrytol, który objętością przypomina cukier ale wiadomo nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jednym z wypieków niskowęglowodanowych, który pojawia się na świątecznym stole jest niewątpliwie piernik. Proponujemy przepis na puszyste ciasto piernikowe na bazie mąki migdałowej i kokosowej oraz błonnika.

Dodatek błonnika w wypiekach lchf jest konieczny ze względu na właściwości wiążące błonnika. Ciasto trzyma się kupy i nie kruszy się.

Oczywiście lchf piernik wymaga korzennych przypraw. Można użyć gotowej mieszanki korzennej lub po prostu dodać kardamon, cynamon, imbir czy pieprz w odpowiednich proporcjach.

lchf ciasto piernikowe jest super korzenne niezależnie czy będzie to kupna czy domowa mieszanka.

lchf piernik bez cukru bez mąki

LCHF piernik

16 porcji

Składniki

4 jajka

140 g erytrytolu

80 g masła, roztopionego

75 ml kwaśnej śmietany

70 g kokosowej mąki

50 g migdałowej mąki

1 łyżka fiberhusk

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy korzennej

szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 160ºC na termoobieg lub bez termoobiegu na 175ºC. Jajka i erytrytol ubić na puszystą masę. Roztopić masło i schłodzone dodać do jajek. Lekko zmiksować. Następnie dodać śmietanę i krótko zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę kokosową, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Jeśli masło było niesolone dodać ¼ łyżeczki soli. Wsypać suche składniki do masy jajecznej i krórko zmiksować do połączenia składników.

Foremkę o pojemności 1 l wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wygładzić powierzchnię i piec ciasto przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

Wartość energetyczna 1 porcji  164 kcal

Tłuszcz – 8,5 g

Białko – 3,6 g

Węglowodany – 1,8g

Błonnik – 2,8 g

dieta lchf specjalista