Sernik – ciasto na Wielkanoc w wersji LCHF

0
909
sernik_lchfdieta_odchudzanie_bezcukru

LCHF sernik to nasza propozycja na ciasto na Wielkanoc w wersji lchf. Sernik lubi chyba każdy! Poza tym jest to proste ciasto  w przyrządzaniu nawet jeśli jest to lchf sernik. Wypieki bez mąki i cukru są zdrowe i smaczne.

Osoby praktykujące lchf dietę przez dłuższy czas są w pełni usatysfakcjonowani słodyczą, którą zawierają lchf wypieki w porównaniu do osób, które jedzą cukier. Zrobiliśmy test proponując lchf sernik osobom nie będącym na lchf diecie. Większość z nich stwierdziła, że sernik ma świetną puszystą konsystencję ale nie jest dla nich wystarczająco słodki.

Zauważyliśmy jednak różnicę, że osoby, które jedzą powolne węglowodany ale spożywają mało węglowodanowych słodyczy po spróbowaniu sernika stwierdziły, że jest on dla nich wystarczająco słodki.

Jaki morał z tego doświadczenia? Wygląda na to, że jedząc lchf przez jakiś czas, a nawet ograniczając znaczne spożycie cukru organizm przestaje odczuwać brak słodkiego. Nawet minimalny smak słodkiego jest odczuwany jako skoncentrowany i wystarczający aby zaspokoić ochotę.

lchf sernik odchudzanie w święta

Jest to bardzo pozytywne spostrzeżenie. Normalnie tego typu sernik z rafinowanym cukrem  byłby zjedzony o wiele szybciej w imię zasady, więcej cukru, więcej insuliny i znowu więcej cukru. Z lchf sernikiem jest inaczej. Po jednym kawałku ochota na słodkie szybka przemija, bo po prostu czujemy się najedzeni.

lchfsernik_dieta_kupdiete

LCHF sernik to nie puste kalorie. Większość kalorii pochodzi z tłuszczów. Poza tym zawiera on bardzo mało węglowodanów, a zamiast cukru dodaliśmy erytrytol. Nic dziwnego, że taki sernik można nawet zjeść na śniadanie!

LCHF sernik

10 porcji

Składniki

Migdałowy spód

50 g masła

150 g migdałowej mąki

2 łyżki erytrytolu

Masa serowa

250 g kremowego serka, 10% tł.

150 g  śmietanki, 36% tł.

8 łyżek erytrytolu

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

otarta skórka z jednej cytryny + 1 łyżka soku

4 jajka

2 żółtka

Przygotowanie

Nastaw piekarnik na 175° Roztopić masło na patelni i lekko zrumień. Wlać masło do naczynia z migdałową mąką, dodać erytrytol i wymieszać. Dno foremki o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić migdałową kruszonkę na dnie foremki równomiernie dociskając. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 – 8 minut. Wyjąć i ostudzić spód. Piekarnik podkręcić do 200°C.

W misce umieścić serek, śmietankę, erytrytol, wanilię, otartą skórkę z cytryny oraz sok i dokładnie zmiksować. Następnie wbić całe jajka i żółtka i zmiksować krótko do połączenia składników.

Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 150°C i piec sernik jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed pokrojeniem posypać sernik borówkami  schłodzić w lodówce.  Pokroić na 10 kawałków

Wartość odżywcza w 1 porcji 265 kcal

Białko – 10 g

Tłuszcze – 24,2 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 0,8 g

 

 

dieta lchf specjalista